начало
избор на брой
"Морски колекции"1946 Г. ТРУДНОТО НАЧАЛО, ПОСТАВЕНО ОТ
ПАРАХОДА „ПЪРВИ МАЙ”

В съхраняваната в Държавен архив – Варна, „Книга за движението на корабите във Варненското пристанище – пристигащи и заминаващи”, поддържана от Корабоплавателния и пристанищен надзор при Областно пристанищно управление – Варна (фонд 162), се съдържат интересни сведения за първите плавания на възстановения под името „Първи май” през 1946 г. Официално, параходът (бивш „Евдокия”) се води като собственост на Българското търговско параходно дружество (в ликвидация). Първото плаване, регистрирано в тази книга, е на 7 август 1946 г., когато „Първи май” с екипаж от 29 души и с капитан Георги Богомилов Дюлгеров (тази година с навършват 105 г. от рождението му) пристига от Балчик с товар от 304 тона зърно. На следващия ден отплава към Бургас със същия товари и с 1 пътник на борда.
На 18 август с.г. „Първи май” пристига във Варна, като доставя от Бяла и Обзор 257 тона дърва за огрев. След разтоварване, на 21 август с.г. отплава за Балчик с 30 души екипаж и с 4 пътника на борда. На 23 август отново е във Варна с товар от 320 тона зърно, като на следващия ден отплава към Бургас със зърното и с двама пътника на борда. Напълно възможно е следващите рейсове да са директно Бургас – Балчик – Бургас, защото следващото вписване в книгата на надзора във Варна е чак на 19 септември, когато пристига тук с 320 тона зърно от Балчик и след ден отплава за Бургас, като взема и двама пътника на борда.
На 9 октомври 1946 г. „Първи май” пристига във Варна с 305 тона зърно от Балчик и на следващия ден отплава за Бургас, като отново взема двама пътника на борда. На 14 октомври параходът пристига празен от Бургас, а на 16 октомври отплава към Балчик с трима пътника. Сравнително бързо натоварен, на 18 октомври „Първи май” пристига във Варна с 320 тона зърно и на следващия ден отплава към Бургас с двама пътника. Тези еднообразно плавания се повтарят и на 24 октомври празен от Бургас, но отплава за Балчик с 11 пътника. От там отново плава директно Балчик – Бургас – Балчик и чак на 12 ноември се появява във Варна, когато пристига празен от Бургас и на следващия ден поема към Балчик с двама пътника.
Всички до тук споменати плавания стават под командването на капитан Дюлгеров. В следващото вписване в книгата – на 2 декември 1946 г., „Първи май” пристига във Варна с товар от 321 тона зърно от Балчик, но вече под командването на капитан Васил Стефанов Кушев (на 8 май т.г. се навършват 40 години от отплаването му в отвъдното). На 3 декември отплава към Бургас с приемането и на двама пътника.
Тези ротации продължават съответно на 2 и 3 декември, и на 7 и на 10 декември. На 20 декември параходът пристига от Бургас празен, но със седем пътника, след което отплава към Балчик. В края на годината – на 31 декември, за първи път „Първи май” пристига във Варна, натоварен в Каварна, с 320 тона зърно. След като екипажът отпразнува посрещането на новата година, на 3 януари 1947 г. под командването на капитан Кушев и с четирима пътници на борда поема курс към Бургас.
Трудното начало на първите рейсове на „Първи май” се обясняват не само с тежката следвоенна обстановка. Тя не пречи на каботажното плаване, в което участват множество частни и кооперативни плавателни съдове, които пренасят не само товари, но и пътници. Ако направим едно сравнение с тях, ще видим, че те плават с малки екипажи, повечето от тях са моторни ветроходи – при възможност плават само на ветрила и пестят гориво. А „Първи май” със своя 28 – 30 членен екипаж и с парната си машина прави и големи разходи. Така например през м. август 1946 г. моторният ветроход „Георги Филипов” товари 110 тона овес в Балчик, като плава със седем души екипаж. Моторният ветроход „Васил Левски” с четири души екипаж товари 60 тона зърно в Каварна, а моторният ветроход „Кооп 4” с пет души екипаж товари 70 тона дърва за огрев в Бяла и Обзор.
„Първи май” трудно се преборва с конкуренцията и за превоза на пътници. Малките плавателни съдове не предлагат някакъв комфорт при превоза, но вероятно с ниските си цени все още владеят пазара в отсъствието на доказалите своите качества пътнически кораби на държавната фирма „Български морски флот” – те са реквизирани от съветското военно командване. При тези обстоятелства моторният ветроход „Делфин” с трима души екипаж превозва от Балчик за Варна 50 пътника, а моторните ветроходи „Българин” и „Българка” пренасят от хижа „Родни балкани” до Варна съответно по 73 и 70 пътника. Моторният ветроход „Беломорец” с капитан Божан Каракостов (по-късно капитан в БМФ) превозва от Варна за Камчия 40 пътника с тричленен екипаж.
Скоро нещата се променят. Малко преди официалната регистрация на Държавното параходство „Български морски флот” (16 септември 1947 г.) - на 10 август 1947 г. „Първи май” пристига във Варна от Бургас с малък товар от 34 тона различни стоки, но след осем дни под командването на капитан Кушев и с товар от 228 тона чамови дъски и един пътник поема към Порт Саид – Египет. По друг начин изглеждат нещата и в крайбрежното пътническо плаване. По това време (м. август) в разгара на туристическия сезон малките пътнически кораби на „Български морски флот” са в стихията си, но това вече е друга тема.

Атанас ПАНАЙОТОВ,
доктор по история

Още по темата в „Морски вестник”:
3 май 2011 г. 65 години от вдигането на флага на парахода „Първи май”
4 май 2011 г. Читателят допълва темата за парахода „Първи май”
20 май 2011 г. Корабостроително допълнение към историята на п/х „Първи май”
6 юни 2011 г. Още за п/х „Евдокия/Първи май”

Факсимиле от документ, където е фиксирана пререгистрацията на собствеността на парахода „Първи май”.
Факсимиле от документ, където е фиксирано първото търговско плаване на възстановения параход „Първи май” (подчертано със син молив).
Факсимиле от документ, където е фиксирано името на първия капитан на „Първи май” – Г. Дюлгеров (подчертано със син молив)
Параходът „Първи май”. Снимката е направена през 1962 г.
Капитан далечно плаване Георги Богомилов Дюлгеров (1908 – 1971 г.). Снимката е от фонда на Военноморския музей – Варна.
Капитан далечно плаване Васил Стефанов Кушев (1907 – 1973 г.). Снимката е от дигиталния архив на „Морски вестник”.