начало
избор на брой
"Морски колекции"Снимката-картичка, връчена на участниците в тържеството за освещаването на новопостроения хладилен параход „Варна” в Пристанище Варна на 20 юни 1937 г., лице.
НАЙ-ПОПУЛЯРНАТА СНИМКА НА ПАРАХОДА
„ВАРНА” (1937 Г.) Е НА НЕМСКИ ФОТОГРАФ

През пролетта на миналата година представихме на читателите на „Морски вестник” поканата за освещаването на новопостроения хладилен параход „Варна” в Пристанище Варна на 20 юни 1937 г.: 23 март 2012 г. Покана за освещаването на парахода „Варна” във Варна през 1937 г.
В поканата е използвана най-популярната и до днес снимка на кораба, публикувана след това многократно без да бъде посочен автора й. Със съдействието на колегите от Държавен архив – Варна, открихме оригиналната снимка – картичка, която са получили участниците в тържеството по повод освещаването на парахода. На гърба й виждаме текст на български език, който е поставен върху текст на немски език: „Хладилния параход „Варна”, построен в корабостроителницата „Нептун”, Рощок, Германия, осветен на 20 юни 1937 т. във Варнен. пристанище”. Вероятно текстът на немски език е включвал само първата част от този текст, защото в средата на снимката-картичка е поставен надписът на латиница Neptunwerft (името на корабостроителницата на немски). В горния десен ъгъл има още един надпис на немски език: Echte Photographie (буквално от немски „реална фотография”), характерен надпис на снимките-картички, издавани в Германия през този период. Според публикации в интернет, това е марката фотографска хартия, използвана при производството на картичката (вж. напр. http://prodavalnik.com/).
Сякаш за да ни улесни, някогашният притежател на снимката-картичка, Коста Русков, е написал отначало с молив, а след това – с мастило, своето име и датата 20 юни 1937 г. С това той ни подсказва, че тогава е получил снимката-картичка.
На снимката се вижда новопостроеният хладилен параход „Варна” с развети флагове на двете мачти, с добре видим развят български трибагреник на носа, както и с много пътници по палубите. „Варна” плава празен, без товар, под баласт. Над дясната котва се вижда релефно изображение на герба на Царство България.
Кои са пътниците на борда – работници и служители от корабостроителницата Neptunwerft Rostock G.M.B.H., или гостите на тържеството при приемането на парахода в Германия, можем само да гадаем, докато не намерим документ, който да ни даде конкретното обяснение.
Атанас ПАНАЙОТОВ
Снимката се съхранява в Държавен архив – Варна,
Ф. 711к, оп. 1, а.е. 2
Снимката-картичка, връчена на участниците в тържеството за освещаването на новопостроения хладилен параход „Варна” в Пристанище Варна на 20 юни 1937 г., гръб.