начало
избор на брой
"Морски колекции"Моторният кораб „Любен Каравелов” в Пристанище Варна-изток. Снимката е от фонд 75 на Държавен архив – Варна.
СНИМКА НА МОТОРНИЯ КОРАБ „ЛЮБЕН
КАРАВЕЛОВ” (1977 – 2002 Г.)

През тази година на няколко пъти в „Морски вестник” ви разказахме за моторния кораб „Любен Каравелов” и за серията кораби „Герои Панфиловцы” („Капитан Петко войвода”, „Христо Ботев”, „Иван Загубански”, „Васил Левски”, „Любен Каравелов”, „Гоце Делчев”.), известни повече като „Войводите” сред моряците от българското търговско корабоплаване:
12 април 2012 г. С м/к „Любен Каравелов” през Магелановия пролив (7-8 април 1982 г.)
13 април 2012 г. Още за първото плаване на кораб под българско знаме през Магелановия проток
1 май 2012 г. Аварията с турбините и провлачването на м/к „Капитан Петко Войвода”
За съжаление, не винаги успявахме да илюстрираме материалите с добра снимка на „Любен Каравелов”. По наша молба колегите от Държавния архив във Варна издириха такава снимка и ние веднага ви я
предлагаме.
Нека да си припомним:
На 8 юни 1977 г. във Варна е вдигнат родният трибагреник новопостроеният В Херсон за Параходство БМФ 13 500-тонен кораб „Любен Каравелов”. Корабът е приет от екипаж под командването на капитан Николай Мирчев и главния механик Владимир Тачев. Корабът е включен в поддържането на линията до Далечния Изток. В състава на флота на Параходството „Любен Каравелов” плава до 9 декември 2002 г., след което е продаден и нарязан в Аланг, Индия.
Всъщност, разговорът за серията кораби „Герои Панфиловцы” не е приключил. Може би тепърва ще излизат нови подробности за тяхната експлоатация в БМФ...
МОРСКИ ВЕСТНИК