ТОРПЕДОНОСЕЦЪТ „ХРАБРИ” НА ПОЩЕНСКА
КАРТИЧКА ОТ 1913 Г.

В рубриката „От фондовете на Държавен архив – Варна” неотдавна ви запознахме с Пощенска картичка от времето на строителството на торпедоносците. Сега ви представяме торпедоносеца „Храбри” на пощенска картичка от 1913 г. Тя е дело на варненския фотограф Атанас В. Велчев, автор на множество пощенски картички след 1911 г. Това е времето, когато повечето от тези продукти преминават от една технология (едноцветно изображение) към друга (изкуствено оцветяване). Това не винаги е успешно, но определено е интересно за широката аудитория. Така се е получило и с картичката, на която е изобразен торпедоносецът „Храбри”. Палубата е оцветена в тревисто-зелено, а торпедният апарат – в оранжево, което повече наподобява на ръжда, отколкото на боя. Най-вероятно снимката е направена в момент на възстановителен ремонт на кораба след Междусъюзническата война (1913 г.).
Пощенската картичка е изпратена на 28 май 1915 г. от Варна за Русе. Подател е Анж Дюрони – дългогодишен консул на Германия, Швеция и Испания във Варна. Получател е Софи Дюрони – негова родственица (внучка?), която се обучава във френския девически католически пансион „Нотр Дам дьо Сион” в Русе. Месеци по-късно – на 14 октомври 1915 г. става участник в Първата световна война... В нея взема участие и торпедоносецът „Храбри”.
МОРСКИ ВЕСТНИК
Пощенската картичка е от фонда на Държавен архив – Варна
начало
избор на брой
"Морски колекции"Изкуствено оцветената пощенска картичка, на която е изобразен торпедоносецът „Храбри” от 1913 г. (лице). 
На гърба на пощенската картичка ясно личат имената на подателя, получателя и на автора-фотограф.