начало
избор на брой
"Морски колекции"Пощенската картичка, издадено по повод първото плаване на отряда торпедоносци под командването на капитан ІІ ранг Димитър Добрев, лице.
ПЪРВИЯТ ПОХОД НА ТОРПЕДОНОСЦИТЕ ПОД
КОМАНДВАНЕТО НА КАПИТАН ІІ РАНГ ДОБРЕВ

Известно е, че още с назначаването му на длъжността началник на Подвижната отбрана на Флота, капитан ІІ ранг Димитър Добрев разпорежда същия ден поход в открито море. Това става на 1 ноември 1912 г. На съвещанието с командирите на торпедоносците той дава кратки, но достатъчно ясни и категорични разпореждания: при среща противникът се атакува веднага, а кораб, който се отклони от атаката, ще бъде потопен!
В 22.30 ч. на 1 ноември 1912 г. отрядът от пет миноносеца (без „Смели”) преминава през северния проход на минното заграждение във Варненския залив и поема курс към открито море.
Към 03.40 ч. е открит търговски кораб, който държи курс към Цариград и вероятно идва от Кюстенджа. А това означава, че е възможно да пренася военна контрабанда и трябва да бъде проверен и евентуално арестуван. След близо двучасова гонитба преследваният кораб се изплъзва благодарение на по-високата си скорост. По-късно командирът на „Дръзки” мичман І ранг Георги Купов ще посочи, че при по-добро маневриране торпедоносците биха могли да достигнат заподозрения кораб. Както и да е, към 05.30 ч., на траверс на Инеада, отрядът поема на обратен курс към Варна. По пътя проверяват италианския търговски кораб „Есперо”, който се оказва с редовни документи. В 11.00 ч. на 2 ноември петте торпедоносеца се завръщат в базата си.
Резултатите от първия поход под командването на капитан ІІ ранг Димитър Добрев са повече от положителни. Командирите и екипажите на торпедоносците придобиват увереността, че могат да действат със своите кораби до териториалните води на противника. А младите офицери от Подвижната отбрана, които поради бездействието на досегашните си началници са подали рапорти да бъдат изпратени като доброволци на сухопътния фронт, се отказват от намеренията си.
По повод на този първи поход, след края на Балканската война (1912 -1913 г.) издадена пощенска картичка, която се разпространява из цялата страна. В Държавния архив – Варна, се съхранява един много
Пощенската картичка, издадено по повод първото плаване на отряда торпедоносци под командването на капитан ІІ ранг Димитър Добрев, гръб.
добре запазен екземпляр. Намира се в Частично постъпление 663 с документи на капитан І ранг Лазар Драганов, командвал военния ни флот от 24 октомври 1919 г. до 22 август 1925 г. По стечение на обстоятелствата лейтенант Лазар Драганов - командир на торпедоносеца „Дръзки”, след този поход се разболява от грип и командването на кораба се поема от неговия помощник - мичман І ранг Георги Купов... Останалото е известно.
Но! Пощенската картичка, изпратена на 1 януари 1914 г. от София за Варна, ни дава няколко интересни елемента за разсъждения. Първо, надписът на картичката ни дава информацията кой е преследваният търговски кораб - румънският параход „Дачия”. Вторият и третият елемент обаче съдържат неверни данни. Както вече посочихме по-горе, походът е на 1 срещу 2 ноември 1912 г., а не на 30 октомври срещу 1 ноември 1912 г., както е посочено в надписа под изображението на пощенската картичка. Надписите около портрета на капитан ІІ ранг Димитър Добрев съдържат невярна информация. На 1 ноември 1912 г. той е капитан ІІ ранг, а авторът на картичката прибързано го е повишил в звание. Но го е понижил в длъжност! А длъжността на капитан ІІ ранг Добрев не е „началник на отряда”, а началник на Подвижната отбрана, в състава на която влизат: отряд кораби (учебен крайцер „Надежда” и шест торпедоносеца), торпедно хранилище и брегова команда.
Е, има грешка, има и прошка! 100 години след появата на пощенската картичка неизвестният художник все пак заслужава похвала, а неизвестният редактор (ако изобщо е имало такъв) - колегиална критика.
Атанас ПАНАЙОТОВ