начало
избор на брой
"Морски колекции"На 4 април 1957 г. в Корабостроителния и кораборемонтен завод (ККЗ) „Г. Димитров” във Варна тържествено е спуснат на вода първият 250-местен пътнически кораб, строящ се за Параходство БМФ (проект 528, строителен № 377). Снимката е от Частично постъпление 547 на Държавен архив – Варна.
СПУСКАНЕТО НА ПЪТНИЧЕСКИЯ КОРАБ
„Г. ДИМИТРОВ” НА ВОДА (1957 Г.)

На 4 април 1957 г. в Корабостроителния и кораборемонтен завод (ККЗ) „Г. Димитров” във Варна тържествено е спуснат на вода първият 250-местен пътнически кораб, строящ се за Параходство БМФ (проект 528, строителен № 377). Няколко месеца по-късно – на 24 октомври 1957 г., във Варна се състои официалната церемония по вдигането на знамето на България над първенеца от серията 250-местни двупалубни пътнически морски кораби, построени по проект на колектив с главен конструктор инж. Любомир Веселинов (завършил корабостроене в Италия). При спускането на кораба на вода на 4 април 1957 г. кръстницата Лиляна Мечева, ученичка в училище „Климент Охридски”, му дава името „Георги Димитров” (ІМО 5124784). С него тогава пътническите кораби на параходството стават 11 с общо 1500 пътнически места.
Първите му пасажери са първенци в труда и учението от град Варна. Те участват в празненствата по случай 7 ноември в побратимения съветски град Одеса. Освен за крайбрежни и за задгранични пътнически
плавания в Черно и в Средиземно море, моторният кораб „Георги Димитров” е използван и като учебен от курсантите на ВНВМУ „Никола Вапцаров” (пишещият тези редове е бил на плавателна практика на борда му през далечната 1975 г.) и от курсистите от Техникума по корабостроене и корабоплаване (ТКК) „Капитан І ранг Кирил Халачев” във Варна (днес Варненска морска гимназия „Св. Николай Чудотворец”).
От същата серия за Параходство БМФ по-късно са построени „Васил Коларов” (еднотипен с „Г. Димитров”, строителен № 378) и „Димитър Благоев” и „Георги Кирков” (по-нова модификация, проект 573 - с главен конструктор инж. Н. Иванов).
Максималната дължина на „Г. Димитров” е 62,72 м, широчината е 9,32 м, височината на борда - 5,82 м, а газенето - 2,82 м (бруто вместимост 898 рт). Отначало корабът разполага с осемцилиндров дизелов двигател, произведен в ГДР през 1957 г., с мощност 1000 к.с. По-късно е заменен отново с осемцилиндров дизелов двигател (SKL), произведен в ГДР през 1972 г., със същата мощност - 1000 к.с. (при 375 об/мин).
Пътническият кораб „Г. Димитров” е изведен от състава на Параходство БМФ на 3 юли 1996 г., когато е продаден. 39-те години експлоатация са показателни за качествата на кораба, който е проектиран, произведен и използван от български специалисти.
По темата за строителството на тази серия кораби е писано и говорено много, но недостатъчно. И тук имаме с какво да се гордеем, но има и с какво да се поучим (дано все още има някой, който да се интересува от поуките в развитието на българското корабостроене! ...). Но това вече е друг въпрос.
Атанас ПАНАЙОТОВ