начало
избор на брой
"Морски колекции"В ЧЕСТ НА ДЕНЯ НА ВАРНА: СПОМЕН ЗА НЯКОГАШНИЯ
БЛЯСЪК НА МОРСКАТА НИ СТОЛИЦА

Днес е 15 август - Успение на Пресвета Богородица, Денят на Варна. В чест на този голям християнски празник и важен ден за Варна, със съдействието на колеги от Държавния архив - Варна, „Морски вестник” представя на своите читатели един фото-спомен за някогашния блясък на морската ни столица. Блясък, който се дължи не на неонови осветления и на палми по улиците, а на икономическа мощ, на мащаби на развитие на морското ни стопанство, които скоро няма да видим. Но пък и не бива да забравяме! Това е и добър повод да си припомним за творчеството на големия варненския фотограф Радослав Парушев, светла му памет!
МОРСКИ ВЕСТНИК

Поглед от „задния двор” на Корабостроителния завод „Г. Димитров” към Пристанище Варна-изток. Днес този заден двор е мъртвило, а тук виждаме строителство на нов кораб (на стапела), достройка на два кораба на вода, ремонт на кораб (въглевозът „Витоша”), пълно с кораби пристанище, а на Морска гара Варна е застанал лайнерът - красавец „Варна”.
Още един поглед към корабостроителницата. Виждат се кораби на достроечни кейове (25 000 тонен въглерудовоз и 100 000 тонен танкер), както и пълни докове камери с корпуси на строящи се кораби.
Танкерът „Хан Аспарух” на достроечен кей. Само след няколко години експлоатация 100 000 тонният танкер възвръща вложените в строителството му инвестиции.
Въглерудовозът „Мургаш” на Параходство „Български морски флот” на Пристанище Варна-запад.
В голямата докова камера израства корпусът на 38 000 тонен въглерудовоз, а на достроечен кей е 25 000 тонният „Витоша”. Вляво то него е още един кораб от този проект.
Тук Радослав Парушев е успял да улови пет кораба в една снимка: траулер от „Океански риболов”, моторният кораб „Любен Каравелов” и бързоходна десантна баржа - в Сухия док, а моторните кораби „Сопот” и „Габрово” - на ремонтен кей в КРЗ „Одесос”.
Риболовният кораб „Крим” в района на стария плавателен канал „море - езеро”.
А тук Радослав Парушев е успял да „улови” в един кадър седем кораба! Три бързоходни пътнически кораба тип „Комета”, пътническият кораб „Несебър”, спасителният кораб „Нептун”, подхождащият съветски пътнически кораб „Абхозия” и отплаващият (в далечината, в ляво) български рудовоз от т.н. „големи японци”.
На мястото, където обичайно застават корабите от „белия” (пътническия) флот е акостирала бягащата по вълните българска морска принцеса баркентината „Калиакра”.
Любимото място за снимане на много фотографи: поглед към Варна от пътя към квартал „Галата”. Вижда се добре отплаващият 13 500 тонен въглерудовоз на Параходство „Български морски флот” (от серията на „големите японци”), а пристанище Варна-изток е пълно с кораби.