начало
избор на брой
"Морски колекции"Снимка на италианския моторен кораб CILICIA, направена в Пристанище Варна в периода 1928 – 1941 г.
Откритие в архивите:
УНИКАЛНА СНИМКА НА ИТАЛИАНСКИЯ КОРАБ
CILICIA

Във фондовете на Държавен архив - Варна се съхраняват много и интересни фотографии, направени в продължение на десетилетия в района на модерното Пристанище Варна след откриването му през 1906 г. Една част от тях са от лични фондове и частични постъпления, защото обикновено са снимки, направени за спомен пред един или друг кораб. Да, тогава пристанището е достъпно за гражданите и за летовниците, не е като сега – гранична зона със строг пропускателен режим. Благодарение на тези снимки обаче получаваме интересна информация за различни кораби и по-малки плавателни съдове, за товари и докери, за пътници и официални гости при разни тържества и церемонии.
Така при съвместната ми работа с колеги от Държавен архив – Варна попаднах на тази снимка, която представям на читателите на „Морски вестник”. На нея се виждат група девойки (вероятно от девическа паралелка), заедно с една госпожа – вероятно тяхната учителка. На гърба на снимката обаче няма никакви надписи и затова можем само да предполагаме по какъв повод е направена тя. По-важното в случая е въпросът пред кой кораб са се фотографирали девойките. Защото при първоначален оглед надпис на борда не се забелязва. Силуетът на кораба наподобява на някои от параходите на Българското търговско параходно дружество, но при внимателно сравнение става ясно, че плавателният съд не е под български флаг.
При сканиране на снимката с по-висока резолюция все пак се вижда бледият надпис на борда: CILICIA.
Британският пътнически кораб CILICIA. Източник: http://www.liverpoolships.org
Кой е този кораб, посетил Пристанище Варна? По облеклото на хората на снимката можем да предположим, че това е станало някъде към 30-те години на миналия век. При търсене в интернет веднага излиза един британски параход: SS Cilicia (+1917), построен през 1907 г. и потопен от взрив на мина през Първата световна война на 12 февруари 1917 г. (http://www.wrecksite.eu). Ясно е, че това не е „нашият” кораб. Без да сме специалисти по корабна архитектура, виждаме, че силуетът, показан в този сайт, е различен, а и през периода 1907 - 1917 г. облеклото на нашенци изглежда по-различно.
При последващо търсене излиза още един кораб с името CILICIA, също британски, при това построен през 1938 г.: http://www.liverpoolships.org Уви, и той не е нашият, защото става въпрос за модерен за времето си пътнически моторен кораб, чието изображение няма нищо общо със силуета на кораба с нашите девойки.
Упоритостта възнаграждава търсенето и най-после попадаме на нещо, което вероятно кореспондира с нашия случай: MV Cilicia (+1941) http://www.wrecksite.eu Италиански товарен моторен кораб, построен през 1928 г., с дължина 89 метра, широчина 12,7 метра и с газене 6,1 метра (2747 grt). Този CILICIA е потопен с торпедо, изстреляно от британската подводница HMS Rorqual на 28 август 1941 г. в гръцки води в Средиземно море (36°00
`N 21°30`E).
Това ли е нашият кораб? Най-вероятно, да. Нито в посочения сайт, нито в други, успях да намеря изображение на този CILICIA. А в снимката, направена в Пристанище Варна, намираме кораб с това име, фотографиран през 30-те години на миналия век. Може би в края на това изложение е време да кажа: Имаме новина, уважаеми читатели на „Морски вестник”! В Държавен архив - Варна, се съхранява уникална снимка на потопения по време на Втората световна война италиански моторен кораб CILICIA. Това несъмнено увеличава нейната стойност и за сетен път показва какви интересни снимки се съхраняват тук.
Атанас ПАНАЙОТОВ
Снимката се съхранява в Частично постъпление 159 на Държавен архив - Варна