начало
избор на брой
"Морски колекции"Пристанище Варна (към 1933 г.) е пълно с кораби. На преден план са държавните несамоходни шалани № 5 и № 7.
И ПРЕДИ 80 ГОДИНИ ПРИСТАНИЩЕ ВАРНА Е БИЛО
ПЪЛНО С КОРАБИ

Сега, в разгара на износа на зърно, Пристанище Варна-изток е пълно с кораби. Но тази картина се е наблюдавала и преди 80 години. Световната икономическа криза, повече известна като „Голямата депресия”, започнала през 1929 г. вече дава първите признаци на отшумяване. Пазарите полека лека се събуждат и това се усеща и у нас. Доказателство за това е една интересна и малко известна снимка на Пристанище Варна, която получихме със съдействието на колеги от Държавен архив – Варна, и която можем да датираме към 1933 г.
На нея се вижда наистина пълното с кораби пристанище, но на преден план има и нещо друго. Това са несамоходните шалани № 5 и № 7. Тогава те са част от плавателния парк на Морската строителна секция – Варна, която пък е държавно предприятие,
подчинено на началника на пристанището. По това време са общо четири шалана, всеки с товароподемност по 200 тона. Към плавателния парк има още два пристанищни влекача и две дълбачки, 40-тонна плаваща бига, както и „суха” дълбачка (ескаватор), с която се поддържа дълбочината на плавателния канал „море - езеро”. Да се чуди човек как така в Царство България не са се сетили едно работещо морско предприятие да бъде приватизирано?! Дали те не са чували великата мъдрост, че държавата е лош стопанин? Явно, късата памет на днешните ни управници не включва познания по морската история на България.

МОРСКИ ВЕСТНИК
Снимката е от фонд 711к на Държавен архив - Варна