начало
избор на брой
"Морски колекции"Танкерът „Росица” на кей на пристанище „Транспетрол” – Варна. Снимката е от фонд 75 на Държавен архив – Варна.
СНИМКА НА ТАНКЕРА „РОСИЦА” (1968 – 1984 Г.)
Със съдействието на колегите от Държавен архив – Варна, открихме снимка на българския танкер „Росица”. Показваме я на читателите на „Морски вестник” във връзка с това, че през тази година се навършиха 45 години от вдигането на българския флаг на кораба, а догодина се навършват 30 години от извеждането му от състава на Параходство „Български морски флот” (БМФ).
На 9 януари 1968 г. в Триест, Италия, е вдигнато българското знаме над новопостроения тук (Cantieri Navale Felszegi) 3050-тонен кораб за наливни товари (продуктовоз) „Росица” (повиквателен знак LZFE). Ръководството на танкера е поверено на капитан Кирил Фортунов и главния механик Петър Чернев. Танкерът е специална постройка и е предназначен основно за превоз на вино. Известно време поддържа линия между Алжир и Франция и превозва винен концентрат. Към края на кариерата му в състава на БМФ, „Росица” превозва леки нефтени деривати от СССР до България. На 16 април 1984 г. танкерът е продаден на гръцки корабособственик.
Максималната дължина на „Росица” е 82,71 метра, широчината – 12,70 метра, височина на  борда – 6,20 метра, газене при натоварен кораб – 5,63 метра. Два дизелови двигателя TRHS435A от по 850 к.с. (при 600 об./мин.) дават възможност на кораба да развива скорост от 11,5 възла. Двигателите са произведени от MWM (Германия) през 1966 г.
МОРСКИ ВЕСТНИК