начало
избор на брой
"Морски колекции"БРЕГОВИТЕ БАТАРЕИ, ОТБРАНЯВАЛИ ВАРНА ПРЕЗ БАЛКАНСКАТА ВОЙНА (1912 Г.)
100-годишнината от Балканската война (1912 – 1913 г.) и днешният ден – 6 май, Ден на храбростта и Празник на Българската армия, е повод да си припомним за флотската брегова артилерия, отбранявала Варна. С указ № 2 на цар Фердинанд от м. януари 1912 г. бреговата артилерия става част от Флота. След обявената на 17 септември 1912 г. мобилизация бреговите артилеристи под командването на капитан Милко Железов започват усилена подготовка за действия по време на война. На 22 септември две съхранявани на склад 100 мм (тогава се водят 10 см) корабни оръдия се монтират на огнева позиция пред днешния Природонаучен музей в Морската градина. На 2 октомври 1912 г. в местността „Траката” се поставят на позиция две 100 мм оръдия, снети от учебния крайцер „Надежда”. Така се приключва с изграждането на първата в нашата военноморска история минно-артилерийска позиция, основната част от която са двете 240 мм (тогава се водят 24 см) брегови оръдия с далекобойност 10,5 км. На 5 октомври 1912 г. е огласен манифестът на цар Фердинанд обявяване на войната, посрещнат с въодушевление и от войската, и от народа.
За бойното кръщение на българската брегова артилерия в Балканската война е писано достатъчно много. Сега ви предлагаме да се запознаете с няколко фотографии от тези дни, съхранени в личния фонд (№ 1608) на известния наш морски историк капитан І ранг доц. д-р Георги Антонов (1928 – 2008 г.), който е част от документалното богатство на Държавния архив във Варна. Интересът на този наш изследовател към темата е логичен, а и целенасочен, защото там започва и флотската офицерска кариера на бъдещия контраадмирал Иван Вариклечков, на когото той посвещава своите творчески търсения, особено през последните години на своя живот.
МОРСКИ ВЕСТНИК
Снимките са от Държавния архив във Варна
Снимка 7: Интересен поглед към двете оръдия на 240 мм брегова батарея разположена тогава на 4 км източно от Варна (днес район „Почивка”). Много добре си личат лозовите насаждения пред батареята. Много добре си личи и грешката, допусната при позиционирането на бетонните гнезда на оръдията – те са построени толкова близко едно до друго, че при евентуалното попадане само на един противников снаряд между тях, могат да бъдат унищожени екипажите и на двете оръдия.
Снимка 8: На гърба на Снимка 7: „24 с/м. d/45 брегова батарея ... Варна, септември 911 г.” Очевидно снимката е направена след приключване на строително-монтажните дейности.
Снимка 1: Брегови артилеристи се подготвят за срещен бой с евентуално десантирали противникови сили.
Снимка 2: На гърба на Снимка 1 е написано „октомври 1912 г. Варна”. Не е уточнено дали това е станало преди или след 11 октомври 1912 г., когато се е състоял артилерийският двубой между 240 мм брегова батарея и турския крайцер „Меджидие”.
Снимка 3: Тренировка на артилерийски разчет на 100 мм корабно оръдие.
Снимка 4: На гърба на Снимка 3 също е посочено „Октомври 912 г. Варна”, но не е уточнено за коя точно от двете 100 мм батареи става въпрос.
Снимка 5: Офицер, сниман с едното от 240 мм оръдия. При увеличаване на изображението лицето много наподобява това на Иван Вариклечков.
Снимка 6: На гърба на Снимка 5: „При 24 с/м. d/45 брегово оръдие ... Варна, септември 911 г.” Очевидно снимката е направена в мирновременния период.
Снимка 9: Брегът пред 240 мм брегова батарея. Снимката е направена през м. октомври 1912 г.
Снимка 10: Надпис на гърба на Снимка 9.