Пощенска картичка:
РУСКАТА КАНОНЕРКА „ДОНЕЦ” ПРЕД ИСТАНБУЛ
В няколко поредни публикации ви показваме стари пощенски картички, запазени във фонда на Държавен архив – Варна, които са от семейната кореспонденция на фамилията Дюрони – консули на няколко западноевропейски държави през втората половина на ХІХ век и през първата половина на ХХ век в морската ни столица. Сега продължаваме рубриката „От фондовете на Държавен архив – Варна” с още една интересна пощенска картичка. На нея е изобразена руската канонерка „Донец”, изпълняваща функциите на кораб-стационер (демонстрира флага на своята държава и подпомага нейните дипломати в други държави по света).
Пощенската картичка е изпратена от Истанбул. Получена е във Варна на 10 юни 1907 г. На лицевата част са отбелязани имената на фотографското студио (Sebah & Joaillier) и на издателя (Max Fruchtermann). Надписът под снимката на „Донец” е на френски език.
Руската канонерка „Донец” е от типа „Кореец”, от която в Русия са построени осем кораба (от тях два служат в Сибирската флотилия, а останалите шест – в Черноморския флот). Водоизместването на корабите от този тип е 1244 тона. Дължината им е от 67,2 метра, широчината – 12,3 метра, газенето – 3,6 метра. Шест парни котела захранват две парни машини с мощност от по 1520 – 1820 к.с. Развиват скорост до 13,7 възла. При запас от въглища 240 тона и ход от 6 възла, далечината на плаването им е 2100 морски мили. Корабът е канонерка (артилерийски) заради характера на своето въоръжение: две оръдия по 203 мм, едно 152 мм оръдие, шест 47 мм оръдия, едно 37 мм оръдие и един двутръбен торпеден апарат (калибър 381 мм). Бронята на палубата му е 10 мм. Екипажът му се състои от 11 офицера и 169 подофицери и матроси.
„Донец” е построен в Николаев и влиза в състава на флота през 1899 г. След дипломатическата му мисия в Истанбул има и още една среща с турците, но тя е с лош край – турски миноносец го потопява в Одеса на 16 октомври 1914 г. Два месеца по-късно е вдигнат от морското дъно и отново е в строя. През м. май 1919 г. отново отива на морското дъно – по време на щорм пред Тендровската коса. На 28 ноември 1921 г. отново е вдигнат, но този път е оставен за нарязване на скрап. Даден е за претопяване през 1928 г.
МОРСКИ ВЕСТНИК
Пощенската картичка е от фонд 711К на Държавен архив – Варна
начало
избор на брой
"Морски колекции"Пощенската картичка с изображението на руската канонерка „Донец” пред Истанбул (лице).
Пощенската картичка с изображението на руската канонерка „Донец” пред Истанбул (гръб).
Скица на черноморска руска канонерка от типа „Кореец” (състояние към 1912 г.). Източник: „Корабли Российского флота 1892 – 1917”, Под общ. ред. А. Е. Тараса, Минск, Харвест, 2000 (ISBN 985 – 433 – 888- 6). От същия източник са и посочените тактико-технически данни на „Донец”.