начало
избор на брой
"Морски колекции"
В ПАМЕТ НА ГЛАВНИЯ КОНСТРУКТОР НА МОТОРНИЯ КОРАБ „СОФИЯ”
Както вчера ви съобщихме, в събота, 18 февруари т.г., близки, роднини и приятели изпратиха в отвъдното инж. ТОДОР ГАНЧЕВ - един от забележителните участници в създаването, развитието и ръководството на българското корабостроене (19 февруари 2012 г. In memoriam: Инж. Тодор Атанасов Ганчев). Като главен проектант той е ръководил разработването на проектите на повече от 10 кораба, в т. ч. и на първия 5000 т. сухотоварен кораб „София”. В памет на инж. ТОДОР ГАНЧЕВ днес продължаваме темата за моторния кораб „София” (SOFIA - IMO 6403503). В период от повече от две години тя продължава да е най-обсъжданата тема в рубриката „Корабомоделизъм” на раздела „Морски колекции”:

28 януари 2010 г. Модел на моторен кораб „София”
Още за морскоисторическата справка към модела на кораб „София”
Още за серията моторни кораби тип „София”
23 октомври 2011 г. „София” отива на режището през 1996 г. като MARINER II
19 декември 2011 г. Още един модел на моторен кораб от типа „София”

Редовните ни читатели вече са информирани, че строителството на серията започва през 1962 г. (тогава „София” е спуснат на вода) и приключва през 1974 г. (тогава е предаден последният кораб за Китай). Дванадесет години - тринадесет кораба (3 за България, 2 за Унгария, 5 – за норвежката фирма „Карландер”, и 3 – за Китай)! Това безспорно голямо постижение поставя на високо място името на главния конструктор инж. Тодор Ганчев, на варненските корабостроители и на екипажите от Параходство БМФ, експлоатирали корабите от серията професионално и отговорно.
Благодарение на ползотворното сътрудничество между „Морски вестник” и Държавен архив – Варна, имаме възможността да ви представим две малко известни снимки от достроечната работа на варненските корабостроители по моторния кораб „София” след спускането му на вода през м. юни 1962 г. В цитираните по-горе публикации в „Морски вестник” можете да прочетете мненията на инж. Иван Алексиев и на к.д.п. Николай Йовчев за това в колко неща е първопроходец у нас моторният кораб „София”. Това е още един повод да кажем добра дума в памет на неговия главен конструктор - инж. Тодор Ганчев.
МОРСКИ ВЕСТНИК
Снимките са от фонда на Държавен архив – Варна.