начало
избор на брой
"Морски колекции"Снимката се съхранява в Частично постъпление 553 на Държавен архив – Варна.
НА МАНИФЕСТАЦИЯ С РИБАРСКА ЛОДКА ВЪРХУ КОНСКА КАРУЦА?
В отговор на големия интерес, проявен от читателите на „Морски вестник” към рубриката „От фондовете на Държавен архив – Варна”, ви предлагаме нещо като за петък („Ден на майстора”).
Някак бързо забравихме за онзи период от историята на България, който поетът Пеньо Пенев (и него бързо го забравихме) определи като „Когато се наливаха основите”... Става дума за годините след 1944 г. Не, няма да ви показваме снимки от митинги, които тогава са се провеждали с такава масовост, които ако днешните протестиращи разберат за какво става въпрос, не ряпа, а брюкселско зеле ще хрупкат!
Но тъй като сме „Морски вестник”, ще се опитаме да надникнем към това време от нашия специфичен ракурс. Затова ви представяме участници може би в
една от първите първомайски манифестации във Варна след 1944 г. Тогава, за да демонстрират своята съпричастност към този празник, много от участниците са проявявали удивителна изобретателност. Вероятно на тази снимка виждаме представител на някоя от тогавашните рибарски кооперации (рибарите са морски труженици в най-буквалния смисъл!). Но как с лодка да отидеш на манифестация? Ами много просто - слагаш лодката върху здрава каруца, избираш здрав кон и тръгваш да „плаваш” по улиците на Варна ...
Всъщност обаче, това може да бъде само една от възможните хипотези. Публикуваме снимката не толкова да предизвикаме усмивка, колкото да събудим по-голям интерес към нея, защото при внимателното вглеждане в кадъра ще видим, че пътниците в лодката (различаваме само жени) никак не са весели и не махат радостно с ръце. Напротив, облечени в черни дрехи, те по-скоро демонстрират траур ... А множеството, което наблюдава демонстриращите, изглежда някак смълчано, утихнало, унило. И по какъв повод всъщност е изкарана на улиците във Варна тази необичайна комбинация от рибарска лодка - сеферка, и конска каруца? Може би някой от читателите на „Морски вестник” ще ни каже нещо повече по този въпрос?
Атанас ПАНАЙОТОВ