начало
избор на брой
"Морски колекции"МОРСКИЯТ ОФИЦЕР ПЕТЪР СТОЯНОВ - ТРИ ПЪТИ КМЕТ НА ВАРНА
В Държавния архив - Варна, се съхранява интересна снимка (пощенска картичка) на група варненци, позиращи пред обектива на неизвестен фотограф, по време на плаване на торпедоносеца „Строги”. Централно място на нея заема солиден мъж с бомбе, с брада и мустаци, позиращ със самочувствие. Това е капитан ІІ ранг от запаса Петър Стоянов (1881 - 1954 г.), който е бил три пъти кмет на Варна. Първият път е след оставката на кмета Христо Мирски, подадена на 5 ноември 1923 г., поради избирането му за народен представител. Тогава се назначава тричленна комисия, която управлява Варна от 7 ноември 1923 г. до 9 юли 1924 г. След проведените общински избори, общинарите от своя страна избират Петър Стоянов за кмет, който изпълнява тази длъжност до 5 януари 1927 г. За трети път е кмет от 9 януари 1944 г. до 8 септември 1944 г. (като представител на безпартийното крило на Демократическия сговор).
В своята книга „Кметовете на Варна” (изд. МС, Варна, 2010 г.) Красимира Томова и Тинка Бозова посочват, че Петър Стоянов е завършил Военното училище в София и Морското училище в Кронщат, Русия. Това не е съвсем точно. В Кронщат Петър Стоянов се обучава два пъти - първият път в Артилерийския офицерски клас, а вторият - в Минния офицерски клас. В Кронщат той е морски офицер (съответно с морско звание мичман ІІ ранг и мичман І ранг) и обучението му е следдипломна квалификация, а не Морско училище. По-важното е, че Петър Стоянов е командир на миноносеца „Строги” в Балканската война и като такъв участва в историческата победоносна атака срещу турския крайцер „Хамидие” (8/21 ноември 1912 г.). Той е един от учредителите и председател на най-масовата морска обществена организация у нас до 1944 г. - Българският народен морски сговор (БНМС).
На снимката капитан ІІ ранг о. з. Петър Стоянов е сред членове и симпатизанти на БНМС по време на демонстрационно плаване с миноносеца „Строги”.
На гърба на снимката се съдържа полезна информация, която дава възможност за нейното датиране.
Изключителни са и заслугите на Петър Стоянов за строителството на Централните морски бани във Варна. Той е един от главните организатори на Промишлената изложба във Варна, чието начало е поставено през 1932 г., почетен член е на Варненското археологическо дружество.
На снимката Петър Стоянов е сред членове и симпатизанти на БНМС по време на демонстрационно плаване с миноносеца „Строги” (разветият корабен флаг доказва това). На борда са военнослужещи от сухопътни части, ученици от Морското училище, членове на екипажа, цивилни граждани - сред тях и една гражданка (права, най-вдясно). Много полезна е информацията, която получаваме от написаното на гърба на снимката. Там се посочва, че Петър Стоянов е обозначен с цифрата 2, а с цифрата е посочен сухопътния капитан Ковачев. Благодарение на цифрата 3, с която е посочен мичман (ІІ ранг) Минков. Благодарение на тази информация можем да направим заключение, че снимката, която не е датирана, е направена след 26 ноември 1930 г., когато започва офицерската служба на мичман ІІ ранг Димитър Енев Минков (с прякор „Керкенеза”) като младши механик на торпедоносец. Той е интересна личност: първият български флотски офицер - редовен доцент в технически университет (повече за него виж: Панайотов, Ат. Доцентът, който даде втори живот на българските „Люрсен”-и, в: Изтъкнати учени - морски офицери, Варна, 1999 г.).
Само едно изречение от написаното на  гърба на снимката не отговаря на истината. Петър Стоянов не се е познавал с маршал Толбухин. Но се е познавал с друг съветски маршал, при това не кой да е, а с бъдещия главнокомандващ Ракетните войски със стратегическо назначение на СССР - главният маршал от артилерията Владимир Фьодорович Толубко (1914 - 1989 г.). Как се случва това? По обективни причини Варна е един от първите български градове, в които навлизат подразделения на Съветската армия през периода 8 - 1 септември 1944 г. Местните активисти на БКП и на Отечествения фронт се възползват от това и арестуват цялата градска управа, убит е и командващият Трета армия генерал Христов. Така в ареста попада и кметът Петър Стоянов. Радио Лондон и Радио Анкара предават, че във Варна е установена „съветска власт”. Това силно разгневява Сталин и той разпорежда на току-що произведения маршал Ф. И. Толбухин да възстанови съществуващите институции на властта във Варна. Назначеният за военен комендант на Варна подполковник Толубко изпълнява незабавно тази заповед и Петър Стоянов, заедно с други управници е освободен от ареста, но по-късно е съден от т. н. Народен съд. По това време Толубко е началник на оперативния отдел в щаба на 4-и гвардейски механизиран корпус в състава на 3-и Украински фронт, който е командван от маршал Толбухин. По-късно Толубко, който служи на различни командни длъжности в Грепата съветски войски в Германия и на други места, на 12 април 1972 г. е назначен на длъжността главнокомандващ Ракетните войски със стратегическо назначение на СССР.
Атанас ПАНАЙОТОВ
Снимката се съхранява в Ч.П. 586 на Държавен архив - Варна