начало
избор на брой
"Морски колекции"
„СОФИЯ” ОТИВА НА РЕЖИЩЕТО ПРЕЗ 1996 Г. КАТО MARINER II
Вече сме писали за моторен кораб „София” (SOFIA - IMO 6403503) в рубриката „Корабомоделизъм” на раздела „Морски колекции”:
Модел на моторен кораб „София”
Още за морскоисторическата справка към модела на кораб „София”
Още за серията моторни кораби тип „София”
Още тогава, в началото на 2011 г., стана ясно, че темата трябва да има своето продължение. Намерихме го в популярния сайт за снимки на кораби http://www.shipspotting.com. Там има снимка на м/к „София”, направена край Ротердам, когато той е все още в състава на Параходство „Български морски флот”. Има и интересното сведение, че на 30 октомври 1993 г. корабът сменя името си (и флага си), като става MARINER II и плава под флага на SAINT VINCENT & GRENADINES. Това се случва след 30-годишна експлоатация под български флаг. Точно три години по-късно – на 25 октомври 1996 г. MARINER II пристига на режището край GADANI BEACH.
Това сведение още веднъж потвърждава, че постижението за българското корабостроене през 1963 г. – м/к „София”, попада в добри ръце – екипажите на Параходство БМФ, които не само добре го стопанисват, но и дават ценни предложения за усъвършенстването на конструкцията му. Благодарение на това, както посочва изследователят Иван Алексиев, от серията са построени не 3, а 13 кораба (3 за България, 2 за Унгария, 5 – за норвежката фирма „Карландер”, и 3 – за Китай. Строителството на серията започва през 1962 г. (тогава „София” е спуснат на вода) и приключва през 1974 г. (тогава е предаден последният кораб за Китай). Дванадесет години, тринадесет кораба! Това поставя на високо място името на главния конструктор инж. Тодор Ганчев, на варненските корабостроители и на екипажите от Параходство БМФ, експлоатирали корабите от серията професионално и отговорно.
МОРСКИ ВЕСТНИК
Снимка: http://www.shipspotting.com
Снимка на м/к „София”, направена край Ротердам, когато той е все още в състава на Параходство „Български морски флот”