начало
избор на брой
"Морски колекции"
Модел на моторен кораб тип „София”, поглед от към десния борд.
Модел на моторен кораб тип „София”, поглед от към кърмата и десния борд.
Модел на моторен кораб тип „София”, поглед от към носа и десния борд.
Модел на моторен кораб тип „София”, поглед от към кърмата и отгоре.
ОЩЕ ЕДИН МОДЕЛ НА МОТОРЕН КОРАБ ОТ ТИПА
„СОФИЯ”

Най-обсъжданата тема в рубриката „Корабомоделизъм” на раздела „Морски колекции” засега е тази за моторния кораб „София” (SOFIA - IMO 6403503) и останалите кораби от същия тип, проектирани и построени във Варна:

28 януари 2010 г. Модел на моторен кораб „София”
Още за морскоисторическата справка към модела на кораб „София”
Още за серията моторни кораби тип „София”
23 октомври 2011 г. „София” отива на режището през 1996 г. като MARINER II

И това е напълно обяснимо от значимостта на кораба и останалите плавателни съдове от серията по отношение на историята на българското корабостроене и българското търговско корабоплаване. Приятно ни е да съобщим на нашите читатели, че „Морски вестник” откри още един модел на моторния кораб „София” – този път в ателието на известния наш корабомоделист Живко Липчев. За него моделът има голяма емоционална стойност, защото като ученик – петокласник, вижда подобен модел на кораба „София” във фоайето на тогавашното кино „Корабостроител” и веднага решава да стане корабомоделист. Така и става – това е професията му за цял живот.
Моделът е запазен и е много добра изработка (с участието на Живко Липчев и други наши корабомоделисти). Носи характерните белези на кораб от състава на Параходство „Български морски флот”, но (поне засега) няма име на борда. Така че може да бъде както „София”, така и „Преслав” или „Велико Търново”. Но така или иначе, моделът, по наше скромно мнение, може би заслужава по-добра участ като се радва на повече внимание и на публичен показ.
МОРСКИ ВЕСТНИК
Снимки МОРСКИ ВЕСТНИК
Известният наш корабомоделист Живко Липчев и неговият любим корабен модел.
Получените отличия от корабомоделиста Живко Липчев по време на неговата състезателна дейност.