начало
избор на брой
"Морски колекции"
Корабомоделизъм:
СЛАВЕЙКО ПЕТРОВ СЪС СРЕБЪРЕН МЕДАЛ ОТ
ИТАЛИЯ

В навечерието на 4 юли – Денят на независимостта на САЩ, „Морски вестник” получи информация във връзка с първия американски атомен самолетоносач „Ентърпрайз” (построен 1960 г., водоизместване 93 500 т). Става въпрос за модела на „Ентърпрайз”, създаден от русенския корабомоделист и приятел на „Морски вестник” Славейко Петров. Този модел му донесе сребърен медал от европейското първенство по корабомоделизъм, което се състоя от 15 до 19 юни т.г. в Ла Специя (Италия).
За успехите на Славейко Петров вече сме ви информирали неведнъж:
26 октомври 2008 г. Корабомоделистът Славейко Петров: С амбиции за повече от „позлатеното” сребро
24 март 2009 г. Корабомоделизъм: С „Ентърпрайз” и „Люрсен” русенец се готви да атакува първите места
6 юли 2009 г. Славейко Петров - със сребърен медал от Тимишоара
Спечеленият в Ла Специя е неговият 12-ти медал от международни форуми, като първият от тях е спечелен през 2003 г. От държавни първенства и турнири досега е спечелил 40 медала (последните два златни заслужи на държавното първенство през м. май т .г. в Пазарджик, което бе и квалификация за европейското първенство). Първият от тях той печели през 1999 г., при това – на собствена територия – в Русе. От тогава до днес Славейко Петров е достоен представител на русенската школа по корабомоделизъм. Среброто от Ла Специя е наистина с голяма стойност, защото русенецът се състезава в най-масовия клас С-6 (настолни модели), където е имал невероятната конкуренция на 45 модела!
Поредното европейско първенство е било съчетано с морския фестивал, посветен на 150-та годишнина от създаването на Италианския военноморски флот, на който са участвали флагманския кораб – самолетоносачът „Дуилио” и известния учебен ветроход „Америго Веспучи”, който гостува от 14 до 17 август 2009 г. във Варна. Не по-малко важна е и новината, че Министерството на физическото възпитание и спорта този път е осигурило екип на нашия национален отбор по корабомоделизъм и е отпуснало по 500 евро на всечи български участник, за да може да бъдат покрити част от пътните му разходи.
А художникът Славейко Петров вече готви поредната си изненада. На 30 юни т. г. в Русе той ще открие изложба и с нови картини, и с нови неща в сферата на корабомоделизма.
МОРСКИ ВЕСТНИК
Моделът на „Ентърпрайз”, който донесе поредното голямо отличие на Славейко Петров. Снимка МОРСКИ ВЕСТНИК
Славейко Петров. Снимка МОРСКИ ВЕСТНИК
Националният ни отбор по корабомоделизъм в Ла Специя, юни 2011 г. Снимката е от личния архив на Славейко Петров.
Награждаването на Славейко Петров (най-вдясно, с бялата риза) в Ла Специя.