начало
избор на брой
"Морски колекции"
КАКВА ПРИЯТНА ИЗНЕНАДА (ВАРНЕНСКОТО ПРИСТАНИЩЕ ПРЕДИ ВЕК)!
Тази пролет един познат, а също така и варненски зет – д-р Маркус Уневер, се свърза с мен, за да му препоръчам пешеходен маршрут за около пет дни из нашите планини. Преди 10-тина дни Маркус ни дойде на гости със своеобразен „отчет”. Отчетът му бяха ... две автентични почти 100 годишни пощенски картички на ... Пристанище Варна! Изненадахте се, нали? Аз също. След пешеходния тур от Рилския манастир през Седемте рилски езера до х. „Мальовица” очарованата група германци минала през Пловдив. Там Маркус „хлътнал” в един антикварен магазин и така попаднал на картичките. 
Представям копие на картичките. Оставям на специалистите от читателския и авторски кръг на „Морски вестник” да направят коментар, ако има нужда. За мен - като неспециалист, те имат преди всичко сантиментална стойност, защото са от района на „втория ми дом, който през лятото ставал първи” (според домашните).
Доси ВАСИЛЕВ
Лицето на популярната пощенска картичка с изглед от вътрешния рейд на Варненското пристанище, използван и за претоварни операции. Известността на картичката се дължи най-вече на това, че са заснети първите кораби на Българското търговско параходно дружество „Борис” (корабът в ляво) и „България” (корабът в дясно) в непосредствена близост един до друг. Разбира се, впечатляват и моряците – гребци, от лодката – четворка, от военния флот с лодководач мустакат подофицер, зад който се вее военноморският ни флаг. Картичката е от времето, когато се правят (не винаги успешни) опити за оцветяване на фотографиите.
На гърба на популярната пощенска картичка с изглед от вътрешния рейд на Варненското пристанище има доста интересна информация. Тя е подадена на 20 юли 1909 г. от ловчанлията Стефан Колев и е пристигнала в Ловеч на 21 юли 1909 г. Поне тогава Българските пощи са били на високо равнище! А в текста откриваме и следното изречение: „... тук много народ и кат друг път сакатлък не е било. Всичко е пълно – и хотели, и къщи, повечето [летовници] спят по Морската градина”. И през 1909 г. предварителните резервации са били необходими, за да бъдеш на почивка във Варна!
Романтична (или меланхолична гледка) по време на залез слънце от Варненското пристанище. Гората от мачти е нещо обичайно за това време (между Балканската и Първата световна война). За изследователите безспорен интерес представлява показаната на преден план част от малък парен пътнически кораб, чийто силует не отговаря на известните ни парни катери „Амалия” и „Калиакра” от военния флот.

Точната дата на подаване на картичката е 29 юни 1914 г. Подател е русенецът Никола Балкански, който пише на своите родители: „Пристигнах благополучно. Взех една стая и съм доволен. Днес ще отидем на морето да си направим банята”...