начало
избор на брой
"Морски колекции"
СНИМКИ ОТ ЖИВОТА НА ЕКИПАЖА НА КОРАБА
„РИЛА” ПРЕДИ 50 ГОДИНИ

Преди 60 години, през 1952 г. във Великобритания, в корабостроителницата John Readhead & Sons Ltd. - West Docs, South Shields, е пуснат в експлоатация новопостроения параход Rookwood. Максималната му дължина е 132,39 метра, широчината – 16,91 метра (Deadweight 7945 t). Девет години по-късно (през 1961 г.) този кораб е закупен от Параходство БМФ и плава под български флаг с името „Рила” – втори кораб в историята на БМФ с това име. Българският екипаж е от 32 души. Същата година, но малко по-рано, собственост на БМФ става и корабът-близнак - въглевозът „Родопи” (екс Rushwood).
„Рила” е приет в Анверс, Белгия, на 13 септември 1961 г. от български екипаж с капитан Николай Йорданов и с главен механик Герасим Старчев. От Анверс корабът поема курс към Мурманск, за да приеме на борда си товар (апатит) за България. Параходът „Рила” е изведен от експлоатация на 6 февруари 1974 г., когато е бракуван.
Предлагаме на читателите на „Морски вестник” снимки от живота на екипажа на въглевоза „Рила” през периода 1961 – 1962 г., когато капитан на кораба е Димитър Хаджииванов (1920 – 2010 г). Снимките са от личния му архив и са предоставени на „Морски вестник” от съпругата му Стоянка Савова-Хаджииванова, за което й благодарим.
МОРСКИ ВЕСТНИК
Параходът „Рила” провлачва друг български кораб в Черно море.
Моряци от кораба „Рила” на кърмовата надстройка по време на преход по море.
Капитан Димитър Хаджииванов (в средата) с моряци от екипажа по време на престой в съветско черноморско пристанище (вероятно Одеса).