избор на брой
начало

Пълният текст на този разказ в PDF-форматПреди 60 години:
В ДАЛЕЧНО ПЛАВАНЕ С МОТОРНО-ВЕТРОХОДНА ГЕМИЯ
През есента на 1957 г. бях изпратен на п/х „Родина” като втори помощник-капитан и взех участие в един рейс от порт Галац с пълен товар дървен материал за Хайфа и оттам - с цитруси за Бургас. След разтоварването в Бургас, на 01.12.1957 г., корабът влезе в КРЗ - Варна, за генерален ремонт с неясен срок за завършване поради цялостна смяна на надстройката и основен ремонт на парната главна машина по изискванията на корабния регистър.
Участието в ремонта беше потискащо. Добре, че от време на време поради липса на навигатори Параходство БМФ ползваше тези, които са в ремонтни операции, да сменят колеги и така временно бях на м/к „Поморие” и м/к „Димитър Кондов” през ранната пролет на 1958 г.
Бях се завърнал през м. април на п/х „Родина”, когато на 26.04.1958 г. ме повикаха в Параходството и получих нареждане да поема командването на кораб „Септември” (330 тона пълна товароподемност, дървен корпус). Капитанът трябвало да слезе поради настъпили разправии с екипажа, дисциплината се влошила и затова се налагала смяна, тъй като е приет товар за Албания и държат да се осъществи по най-добър ред. Приех задачата, но помолих, като се завърна, да пропусна едно плаване в черноморските крайбрежни рейсове, защото трябваше да се явявам в Морското училище на приравнителни изпити за висше образование така, както бяха изискванията на съответния указ. Беше проявено разбиране и аз поех командването на кораба.
К.д.п. Николай Йовчев.