начало
избор на брой
ИЗЛЕЗЕ ОТ ПЕЧАТ „ГОДИШНИК НА
ВОЕННОМОРСКИЯ МУЗЕЙ”, ТОМ 7

Навръх Никулден (по старому) излезе от печат „Годишник на Военноморския музей - Варна”, том 7. Неговото представяне пред морската ни общественост се състоя по време на традиционното годишно тържество на Българската морска камара за връчване на наградите „Св. Николай Чудотворец”. Директорът на Военноморския музей д-р Мариана Кръстева изказа благодарност на Търговското представителство на DCNS в България и на фирмите „Бон Марин” АД, „Варна Шипинг енд Трейдинг” АД, „МТГ – Делфин” АД, „Топ сейл” ООД, „Хидроремонт” ООД и „Поддържане чистотата на морските води” АД. Техните представители първи получиха екземпляри от изданието, което бе подготвено за производство от Издателска къща „Морски свят” ООД.
Том 7 на „Годишник на Военноморския музей” запазва външния облик на предишното издание, но на предната си корица афишира повече от темите на съдържащите се в него публикации. Чрез новополучения минен ловец „Цибър” се анонсират не само 130-та годишнина от създаването на българските ВМС и 110-та годишнина на българското Адмиралтейство (Щабът на Флота), но и редица други теми от военноморската ни история. Тематично те обхващат периода от началото на българския военен флот на Черно море до последната активация на оперативното съединение в Черно море за военноморско сътрудничество „BLACKSEAFOR“. Представени са български морски офицери от различни поколения, както и етапи от развитието на ВМС през отминалия ХХ век. Читателят може да получи богата информация за международни контакти, технически средства, униформи и периодични издания на българските ВМС. Има отворена страница и от световната морска история, отнасяща се за морската война през ХIII - ХV век.
Представени са теми и от гражданските морски дейности у нас. Поместените снимки на корицата на популярния и днес капитан Васил Филев – Барбата (1880 – 1952 г.) и на новопостроения български учебен ветроход „Роял Хелена” маркират точно тазиДиректорът на Военноморския музей д-р Мариана Кръстева представи том 7 на Годишника пред членовете на Българската морска камара.
проблематика. А четвъртата снимка - водолаз пред интересна находка на морското дъно подсказва за половинвековния юбилей на подводната археология у нас.
Безспорно достойнство на годишника е и това, че в публикуваните изследвания читателят може да се запознае с редица факти и сведения, които се обнародват за първи път. Прецизираните илюстрации също дават възможност за по-пълно представяне на разглежданите теми. Друго достойнство е и фактът, че научната редколегия е поканила за участие автори от различни поколения и не разчита само на имена от региона - освен от Варна, автори има от София, Велико Търново и Силистра.
С издаването на том 7 на своя годишник, Военноморският музей показва, че въпреки трудните кризисни времена и въпреки продължаващия ремонт на основната му сграда, той продължава достойно да изпълнява своята мисия, която неговият директор формулира при представянето на изданието с думите: „... да поддържа сред българската общественост респекта към постиженията на поколенията български моряци и на България като морска страна”.
МВ

Съдържание на „Годишник на Военноморския музей - Варна”, том 7