начало
избор на брой
ГАНЕВА, Д. „ПОКРОВИТЕЛ НА МОРЕТО”
ВЪВЕДЕНИЕ

Бих искала всички да се отнесат с доверие към този правдив разказ със заглавието “Покровител на морето”. Той заслужава да бъде описан на поколенията, за да разпали духовната им страст и да ги улесни да осъзнаят превратностите на живота.
Покровителят – главният герой в тази сага, е вече седемдесет годишен, доскоро здравеняк, с прошарени коси, със  загоряло лице, амбициозни тънки устни, силни крака и ръце, с телосложение на спортист. Лицето му не е сурово, а по-скоро лице на човек, който не обича да посвещава чуждите хора в своите тайни.
И за мене животът на покровителя бе романтична тайна, която ме заинтересува много и започнах дазаписвам в дебела тетрадка всичко, което ми се отдаваше да науча или прочета за него. Не беше лесно да се добера до истината, за която най-много ми помогнаха разказите на самия покровител. По различни причини фактите от живота му са обагрени от загадъчност и романтика.
Трудно изпълнима бе задачата да се пише за личност, вложила половин столетие от живота си за науката, години през които се извършва скок в океанологията, отъждествила се като приоритет в бъдещата му кауза. Романизираната биография е внушителна с това, че с характеристиката на семейната среда, с обрисовката на ученическите години “героят” се очертава с волевия си дух и с твърдостта си да постигне своето. Безукорен и изряден моряк, отличен студент, ерудиран и осведомен, уверен в правотата на позициите си, с непоколебимост се готви за попрището, в което ще вложи цялата си енергия и знания за морето, в което намира своето себеоткритие, убеден, че неговия бъдещ път на океанолог минава през океана.
За всичко това може да се пише за човек, който се прелива с морето, човек, в чийто живот то е навлязло с цялата си същност. Човек, който нито миг не е бил в покой, чийто дух е в постоянно напрежение. Целият му жизнен и творчески път е олицетворение на борба и изпитание по време на стотиците научни експедиции, при които е доказал силата, издръжливостта и подготовката си за бъдещ изтъкнат учен.
Това сказание, написано в мемоарен аспект, е модус за всеки да се докосне до съвсем малка отломка от битието на покровителя, оставил следи след себе си. То ще свидетелства за делата, постигнати от него не с шум и крясък, а със свещено мълчание и неуморен труд.
Читателят ще узнае, за причудливия житейски път на героя, чийто интелектуален авангард е неизмерим и всеобхватен. Цялата му деятелност е изпълнена със съдържание и съществени резултати, полезни за океанологията, в която сфера той работи от началото на своя делови свят до сега и способства за възхода на морските науки у нас. Във всички области в които действа, привнася оригинални концепции и свои гледни точки, утилитарни за океанологията. Цялата му виталност, в която всяка частица е едно себеотдаване, една безрезервност, едно фанатично влечение, е достойна за описание. Читателят може би ще се респектира от новооткритията му, от изследванията, от експедициите, от напрегнатите моменти при множеството плавания, от неговите възгледи за морските произшествия, при коментара на които изключително ценни са позициите му за трагедиите в наше време на корабите “Хера” и “Ванеса”, сравнени с “Титаник” и други крупни морски единици, с които ще се запознанете в някои от следващите глави. “Героят” - докоснат ли бе от бога, белязан ли бе от съдбата, обречен ли бе от орисница да има участта на виден учен, с което животоописание се заех с въжделение? Изгарях от нетърпение  да се заема с написването на тази книга и с надежда очаквах да дойде есента - годишно време, което ми дава спокойствие и тишина, така потребни за продуктивността ми.
Ето как изглежда одисеята на съвременния учен проф. д.б.н. Асен Консулов.
АВТОРЪТ