начало
избор на брой
НОВО ПРЕДСТАВИТЕЛНО ИЗДАНИЕ НА
БЪЛГАРСКИТЕ ВМС

Българските Военноморски сили имат ново представително издание, което излезе на български и на английски език. На 32 страници са представени българското Адмиралтейство, пунктовете за базиране (1879 – 2013 г.), надводните бойни кораби, служили на Черно море, противоминните кораби, служили на Черно и на Егейско море, десантните кораби и минните заградители, подводниците. Не са забравени военните кораби на река Дунав, подобаващо място е отделено на корабите и катерите със спомагателно назначение, както и на учебните кораби. Страници припомнят за бреговата артилерия и бреговите ракетни части. Представени са етапите на развитие на българската морска авиация, както и на силите за специални операции и морската пехота.
Подбран снимков материал информира за формированията, които изпълняват задачата за подготовката на кадри за българските ВМС, както итези, които ги наричат „очите и ушите на флота”. Репортажни фотоси припомнят за ролята на ВМС в евроатлантическата интеграция на страната, а на следваща страница - българските военни моряци като надежден партньор и достоен съюзник във ВМС на НАТО. Отделено е място за участието на нашите ВМС в оперативната група за военноморско сътрудничество BLACKSEAFOR, а на отделни страници са фоторазказите за взаимодействието с правителствените и неправителствените организации, посочено е мястото на ВМС в обществения и културния живот на страната.
В справочната част на новото представително издание е дадена визуална информация за отличителни знаци, униформи и флагове в българските ВМС в наши дни. В отделна таблица са посочени всичките 35 офицери, командвали военния флот на България от 1879 до сега.
Съставител на изданието е капитан ІІ ранг о.з. д-р Атанас Панайотов, главен редактор на „Морски вестник”, а библиографските координати са дадени от Издателска къща „Морски свят”.
МОРСКИ ВЕСТНИК