НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 
КАКВА МИНА БЕ ВЗРИВЕНА ПРЕД ПАША ДЕРЕ?
(фоторепортаж на ИМПАКТ ПРЕС ГРУП с коментар на „Морски вестник”)
Със съобщение от Щаба по подготовката на ВМС бе предадено на медиите, че на 18 август 2009 г. в района на местността „Паша дере” на разстояние 8-10 метра от бреговата ивица е била открита морска мина. Същата е класифицирана като германска, тип „МС”, произведена през Втората световна война. Районът е бил отцепен своевременно и обезопасен от служители на ІV РПУ на МВР-Варна. След оповестяване, ВМС изпращат водолази от състава на Военноморска база Варна, които извършват оглед и предлагат мината на командира на базата комодор Емил Ефтимов мината да бъде унищожена на място. След полученото разрешение унищожаването (подриваването)  на мината е извършено в 7:30 ч. на 19 август 2009 г. от водолази от Групата за разузнаване и подриваване на боеприпаси от Военноморска база Варна с координатор капитан I ранг Камен Кукуров, ръководител - капитан–лейтенант Красимир Дамянов, и водолазите матрос Ангел Стоянов и старшина І степен Деян Христов. След унищожаването водолазите са направили оглед на мястото. Районът е чист и безопасен.
Всичко в съобщението на ВМС е вярно, с изключение на едно. Класифицирането на унищожената мина като тип „МС” е своеобразна „мина” пред бъдещите исторически изследвания за минните заграждения и миночистенето в български териториални води. В досегашните съобщения за обезвредени и унищожени стотици морски мини такъв образец не се съобщава. С нея не са извършвани минни заграждения в български териториални води, няма данни за подобна дейност и във водите на съседна Румъния. Германската мина „МС” е известна на изследователите и на оръжейниците, но тя е използвана от ВМС на Германия по време на Втората световна война в други региони, които нямат нищо общо с Черно море.
Журналистите, които присъстваха на мястото на унищожаването на мината получиха обективната информация, че става въпрос за немската противоподводна мина тип „УМА”, която е използвана в минните заграждения пред Шабла и пред Калиакра през 1941 и 1943 г. Тази „рогата смърт” е добър познайник на българските военни моряци, специалисти в областта на минното оръжие. Участниците в следвоенното миночистене са имали заповед да не правят никакви опити да я разоръжават, а направо да я прострелват с картечниците на миночистачните катери.
Тази неправилна заповед е причината по нашето крайбрежие периодично да се появява често мина от този тип. Прострелването не винаги е водело до взривяване, а най-често мината е бивала само потопена, но не и обезвредена. Леката вторична детонация (десетина метра воден стълб) в случая с мината пред Паша дере говори точно за такъв случай. В случай на напълно запазено взривно вещество детонацията би била многократно по-мощна.
Малък виц има в съобщението на някои колеги журналисти, че взривената мина е тип „ПУМА”, но това вече е друга тема. Не е виц обаче информацията от плажуващи често в този район варненци, че знаят за тази мина и че тя е била своеобразна атракция за тях. Апелираме към нашите читатели, които знаят за наличието на подобни „атракции”, своевременно да алармират Щаба по подготовката на ВМС или органите на МВР. Защото последствията от такива „атракции” са напълно непредсказуеми.
АТАНАС ПАНАЙОТОВ,
доктор по история
Снимки ИМПАКТ ПРЕС ГРУП