НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 НОВА СИСТЕМА ЗА ВОДНА ЗАЩИТА ОТ ПИРАТСКИ
НАПАДЕНИЯ

Английската компания DASIC MARINE е разработила нова система за водна защита от пиратски нападения Nemesis 5000. Системата е действително оригинална и най-важното й преимущество е нейната мобилност, съчетана с опростеното поставяне и снемане на водните оръдия. Всяко водно оръдие е с няколко въртящи се брандспойта и може да се закрепи към фалшборда или към някаква част от надстройката или друга конструкция от корпуса. Към оръдието се подвежда стандартен пожарен шланг и установката е готова за използване. След като се поставят няколко такива водни оръдия по периметъра на кораба, в пожарната система се подава вода, оръдията създават водна завеса под формата на  радиални струи, излизащи под силно налягане, при което те сменят посоките си и така изключват възможността някъде да се образува мъртва зона.
Ударът от струята е съпоставим по сила с удар от топка за боулинг, пусната по пътеката на боулинг-зала. Така действието на новата система лесно може да бъде проверено от всеки желаещ... За изпитание на Nemesis 5000 системата е инсталирана на големотонажен кораб, на който са се опитали да се абордират сътрудници на компанията - бивши командоси, атакуващи с лодки, близки по размери на пиратските. Нито един от тях не е успял да се качи на борда.
Самите конструктори и производителите заявяват, че системата ще бъде ефективна в Аденския залив, където атакувания от пирати плавателен съд до половин час може да получи помощ от близко намиращ се военен кораб или вертолет. В Индийския океан или в някаква друга акватория, където помощ няма да дойде, нападателите в последна сметка могат да преодолеят и тази защита. На снимките са представени моменти от изпитанията на Nemesis 5000 и логото на новата система.
По „МОРСКОЙ БЮЛЛЕТЕНЬ”