НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Ветроходство:
КУПУВАЙТЕ И ЧЕТЕТЕ!
„Купувайте, но не четете!”, съветваше преди години колега-ветроходец, списващ тогава за столичен ежедневник от много популярна вестникарска група. Тиражът все още бе от значение и от всеки закупен брой капеше по нещичко в касите. Но пък имаше какво да се прочете. В прав текст, не между редовете... „Не четете инструкциите!”, отбелязваше много правилно същият колоритен столичен адвокат-журналист-ветроходец пропуските на конкурентите в запознаването с документите на регатите за килови яхти, чиито старт не изпускаше...
„Ролята на медията е да обучава, без да поучава” бе първия урок, научен в Радио Варна. За последния (засега, човек се учи докато е жив!) споменах наскоро. Дава го един от най-добрите – Асен Спиридонов: “Тежките критични материали на журналистите задължително трябва да стъпват на някакъв етичен фундамент, а етиката в нашата професия се съдържа в последователното писане по даден проблем”. Дотук с цитатите. Без да размахваме поучително пръст, може би и случайно, през ноември м.г. стигнахме до истината за състоянието на олимпийския ветроходен клас “RS:X” у нас. В опита за обзор („За “RS:X” у нас няма конкурентна среда”, 2 ноември 2009 г.), националният треньор Явор Колев заяви „... разполагаме с 6-7 дъски и още толкова комплекта ригове. Четири от тях са закупени
от БФВ през 2005 г., още два комплекта по време на последната предолимпийска подготовка на Ирина Константинова-Бонтон, плюс един закупен от Веселин Нанев с лични средства. В допълнение, по-голяма част от стартовете в Състезателния календар на БФВ са в дисциплините „Формула уиндсърф”, „Фънборд” и „Рейсборд”, а не на RS:X. Немалка част от клубовете, в това число и водещите, не желаят да отделят от и без това малкото си финанси за развитие на олимпийския клас. В резултат на това състезателите ни тъпчат на място...”
Четене му e майката, колеги! Това прави излишна актуалната тези дни кореспонденция между водещ състезател и БФВ за „необяснима липса на национална ранглиста в „RS:X”. Освен ако не се преследват други цели? Защото отговорите в по-голямата си част повтарят написаното в споменатия обзор.
„Купувайте и четете!”, е актуалния апел сега. Защото има значение - за авторите (тиражът или по-скоро „уникалните” посещения в сайтовете), за читателите (дано!), не на последно място - и за любимото занимание. В случая - спортно ветроходство.
СТАНИСЛАВ ВИКТОРОВ