НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 ЩЕ ИЗПРАТЯТ ЛИ СОМАЛИЙСКИ ПИРАТИ НА
КАТОРГА В СИБИР?

Този въпрос задава руският журналист Михаил Войтенко след освобождаването на бълкера ARIELLA (IMO: 8028864) от сомалийски пирати. Това стана в резултат на добре организирана международна операция. Търговският кораб е бил подготвен за плаването си в Аденския залив като дори бордовете му са били оградени с бодлива тел. Това обаче не е обезкуражило пиратите, които атакували 32 441-тонния бълкер рано сутринта. От ARIELLA незабавно обявяват тревога и търсят радиовръзка по УКВ с военните кораби в региона. Първи отговарят от индийската фрегата TABAR, която по системата за свръзка MERCURY между военните кораби в Аденския залив оповестява всички патрулиращи кораби, в това число и коалиционните сили. Най-близо се оказва френски патрулен самолет от силите EU NAVFOR, който потвърждава атаката с визуално наблюдение и съобщава, че наблюдава пирати по палубата на кораба. От самолета се свързват с командния център на силите на НАТО, намиращ се на борда на датския боен кораб ABSALON. Преди да изпратят командоси на ARIELLA, щабните офицери се убеждават, че екипажът му не е заплашен, тъй като се е скрил в специално оборудвано труднодостъпно помещение, в което имат под ръка и средства за комуникация. Пиратите били вече на борда, но не можели да пленят моряците от екипажа.
Тогава от ABSALON, който вече бил на по-малко от една миля разстояние от ARIELLA, изпращат бързоходни катери с командоси. При тяхната поява пиратите бързат да напуснат атакувания от тях кораб с двете си лодки. По това време в района е вече руският стражеви кораб НЕУСТРАШИМЫЙ, който веднага арестува едната лодка със седем пирати в нея. По този начин освобождаването на бълкера ARIELLA става образец на доброто взаимодействие между един добре подготвен екипаж и международните военни сили в региона. Ако на кораба не бяха организирали предварително добре подготвеното убежище, моряците можеха и да не спечелят ценните минути, след изтичането на които командосите са уплашили пиратите. Ако моряците бяха пленени, това не би дало каквато и да е възможност на командосите да се намесят.
Само че за руските военни моряци историята все още не е приключила. Сега се решава какво да правят с пленените седем пирата. Обсъждат се варианти да бъдат предадени на Словения, тъй като ARIELLA е собственост на словенска компания, но има възможност да бъдат репатрирани до Кения или Йемен. Затова Михаил Войтенко къде на шега, къде сериозно задава въпроса: защо не ги докарат до Русия, да ги осъдят и да ги изпратят за излежаване на присъдите им в Сибир. Нали иначе европейските затвори за сомалийците ще бъдат като истински рай. Виж, Сибир е доказана марка! Там прошка няма!
За любознателния читател ще припомним, че екипажът на руския стражеви кораб НЕУСТРАШИМЫЙ вече има опит в борбата с пиратите. Той е първият военен кораб, който Русия изпраща за борба с пиратството в Аденския залив през септември 2008 г. През ноември 2008 г. руснаците предотвратяват опит на сомалийски пирати да пленят търговския кораб РАБИХ, плаващ под флага на Саудитска Арабия. Преди това съвместно с английска фрегата предотвратява пленяването на датския търговски кораб ПАУЕРФУЛ. След завръщането си от тази мисия през февруари 2009 г. НЕУСТРАШИМЫЙ подарява на музея на Балтийския флот в град Балтийск, Калининградска област, първата пленена лодка на сомалийски пирати. Там вече е уредена специална експозиция, съдържаща документи и фотографии от първата антипиратска мисия на руския стражеви кораб. Сега, очевидно, експозицията трябва да бъде разширена.
МВ
Бълкерът ARIELLA е построен през 1983 г.
ARIELLA, поглед от към кърмата
Датският боен кораб ABSALON
Руският стражеви кораб НЕУСТРАШИМЫЙ