НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 „ИСТОРИЧЕСКИ СРЕДНОВЕКОВНИ КОСТЮМИ” В ПАРК-
МУЗЕЙ „ВЛАДИСЛАВ ВАРНЕНЧИК”


Парк-музей „Владислав Варненчик”
и Сдружение “Чигот” представят изложбата
„ИСТОРИЧЕСКИ СРЕДНОВЕКОВНИ КОСТЮМИ”


ОТКРИВАНЕ: 11 февруари 2010 г., четвъртък, 16.30 часа

Настоящата изложба представя реконструкция на 17 граждански и военни средновековни костюми, създадени от Сдружение “Чигот” в периода 2005-2009 година. Те са резултат от множество изследвания върху научни трудове, артефакти, запазени стенописи,  консултации с различни експерти и експерименти на създателите на костюмите.
Експозицията е уникална по своето съдържание и представя оригинален подход към една изключително интересна област - средновековния български костюм. Създадена от ентусиасти, начело с Калина Атанасова, магистър по изобразително изкуство, на базата на сериозни научни проучвания, изложбата „Исторически средновековни костюми” е принос към задълбоченото и всестранно познание за тази епоха.
Парк-музей „Владислав Варненчик” е инициатор, вдъхновител и база за работата в тази област и с радост предоставя възможността тези прекрасни резултати да бъдат видени от широката публика.
ЗА СЪЗДАВАНЕТО И СЪДЪРЖАНИЕТО НА ИЗЛОЖБАТА
При реконструкцията на костюмите са проучени множество литературни научни източници. Използвани са запазени стенописни изображения в църкви и манастири от периода 12-15 век. Представени са женски и мъжки костюми – ктиторски, на млада гражданка, на танцьор, на тръбач, сборно снаряжение и въоръжение на средновековни български войни и др
В изложбата ще видите характерните за средновековието тъкани и кройки, ръчно изработени бродерии и сърмени ширити, обувки, чорапи, халчести качулки, ламеларни доспехи и интересни средновековни аксесоари, които са изчезнали и не представляват елементи от съвременното облекло.
Изложбата се осъществява благодарение на любезното спомоществователство на Професионална гимназия по текстил и моден дизайн – Варна, и Регионален исторически музей – Варна.
Изложбата ще бъде отворена за посетители до 31 март 2010 г.
Заповядайте!

Адрес:
бул. „Янош Хуняди” 55, Варна
Парк-музей „Владислав Варненчик”
тел. 052/ 74 03 02,
е-мейл: vl.varnenczik@abv.bg
www.varnenchikmuseum.com
Работно време:
всеки ден от 9 до 17 часа
Цена на билета:
за възрастни – 2 лв.
за ученици и пенсионери – 1 лв.
за деца до 7 год. възраст – вход безплатен