НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 БЪЛГАРСКИТЕ ПРОГНОЗИ ЗА 33TH AMERICA`S CUP
Понеделник, 8 февруари 2010 г., 11:00 ч. българско време. Във Валенсия започва дългоочакваната „битка на гигантите” за най-престижния трофей в спортното ветроходство - America`s Cup. В спор за грозничката „Купа на 100-те гвинеи” един срещу друг ще застанат настоящия носител на трофея Alinghi и претендента BMW Oracle. Съперниците хвърлят в битката 90-футови многокорпусници, а на 10-ти или най-късно на 12 февруари ще има отговор на най-важния въпрос. Ще остане ли купата в Европа при настоящия си притежател или ще се върне отново отвъд океана. Там, където прекара близо век и половина от 159-годишната си история.
Катамаранът на Alinghi и опита на Брат Батъруърд, Ернесто Бертарели, Лоик Пейрон, Ален Готие и компания или тримарана на BMW Oracle  с „грешника” Ръсел Коутс, Джон Костецки и останалите? Американците имаха късмет при жребия, монетата хвърлена от главния съдия Харолд Бенет отреди BMW Oracle да влезе на десен халс в стартовата полоса, останалото ще го видим на екрана...
Двата тима имат милиони почитатели по света. Ветроходците в България също са разделени на два лагера, потърсихме прогнозите на част от следящите от близо събитията в America`s Cup. Пръв отговори Иван Кирчев, който ще наблюдава втората гонка на живо във Валенсия. „Колкото и да не ми се иска - BMW Oracle са по-бързи, най-вече заради крилото. Иначе съм за Alinghi, защото искам купата да остане в Европа. Не се наемам с точна прогноза, всичко е възможно”, философски приключи първият собственик на яхта Melges 24 у нас. Изявен фаворит няма и Росен Драгиев. Живеещият в София варненец, плавал в кариерата си на много килови яхти, заяви че „няма да има интрига, ще има големи разлики”. Предимство за претендента BMW Oracle дава многократния шампион на България Евгений Мавродиев. Изпълнителният директор на „Сейлмарин” ООД бе лаконичен: „Крилото е по-добро, само да не се счупи”. Шампионът на България и Румъния в IRC Павел Дуков дава равни шансове на двата отбора, в зависимост от силата на вятъра - „ако първия ден вятърът е под 8 възла, Alinghi взема гонката и всичко ще се реши в петък. При по-свеж вятър прогнозата ми е 60:40 за І етап и 80:20 за ІІ гонка, в полза на BMW”.
Единствен доверие на претендента има Петър Димитров. „Лодката на Alinghi е по-податлива на промените, характерни за зимния период - резки смени на метеообстановката, по-бързо претримиране на платната. За краткото време, с което разполагаха BMW, едва ли са достигнали и 80 % от капацитета на „платното” и компетентността на екипажа. Освен това надпреварата във Валенсия няма да е типично мач-рейс състезание, а в екипажа на Alinghi е може би най-добрият карач на многокорпусници Лойк Пейрон”, аргументира прогнозата си Димитров, който за последно предаваше богатия си опит на швертботи и килови яхти на най-малките ветроходци в Морски клуб Балчик.
СТАНИСЛАВ ВИКТОРОВ