НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 ОБЩИНА ВАРНА ЩЕ ФИНАНСИРА АВАРИЙНИЯ
РЕМОНТ НА КОРАБА-МУЗЕЙ „ДРЪЗКИ”

След поредицата от публикации за тревожното състояние на кораба-музей „Дръзки”, председателят на Общинския съвет във Варна Борислав Гуцанов посети на място реликвата и се запозна на място с проблема. Той се убеди, че постаментите, на които се държи легендарния български боен кораб, са започнали да „поддават” и представляват заплаха както за музейния експонат, така и за евентуалните му посетители. Такава е и експертната оценка, направена през 2008 г., съобщи директорът на Военноморския музей д-р Мариана Кръстева, която цитира становища на строителни фирми. Според тях укрепването ще струва около 50 000 лева. Тези пари Борислав Гуцанов ще предложи да бъдат заложени в бюджета на Община Варна и вярва, ще общинските съветници ще го подкрепят. Въпреки, че музеят не е общинска собственост, ще направим това, защото сме варненци, каза председателят на Общинския съвет. Той е разговарял и с началника на Щаба по подготовката на ВМС контраадмирал Пламен Манушев, който го е уверил, че флотът ще направи експертен оглед и на корпуса на „Дръзки”, за да подпомогне и неговия ремонт.
Пред журналисти Гуцанов посочи, че ще се направят и постъпки Военноморският музей да премине към общината като самостоятелна единица: „Общината вече е собственик на бракуваната подводница „Надежда”, която трябва да бъде превърната в музей.  Военноморският музей трябва да мине под шапката на общината, но и едновременно с това да запази самостоятелността си”.
Атанас Панайотов
Снимки автора
Председателят на Общинския съвет във Варна Борислав Гуцанов и директорът на Военноморския музей д-р Мариана Кръстева (вдясно) на импровизираната пресконференция пред кораба-музей „Дръзки”
Постамент в носовата част на кораба
Постамент в кърмовата част на кораба