НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 МЕДИЕН ЧАСПРОМ
Интереснички нещица се случват от някое време в редовете на т. нар. „морска гилдия”. Дребнички, подлички, дано да не обидя някого с подобно определение, защото не съм много сигурен кой има правото да се числи в нея.
Сигурно сте видели материала във в. „Класа” от миналата седмица за това как някакъв декан в Техническия университет във Варна бил обърнал факултета си в часпром. И името му е написано – Атанас Крушев (сигурно имат предвид доц. д-р Анастас Крушев). „Часпромската” му съпруга пък ту е Маргарита, ту Мария. От редакцията на вестника били извършили подробна проверка по сигнал, как пък поне имената не можаха да налучкат като за пред хората!
От материала на вестника става ясно, че к.д.п. Калчев, вече екс-директор на Българския морски квалификационен център във Варна (каква красна морска дума само – „център”) бил подавал някакви
сигнали до органи и организации. И определени органи констатирали, че преподаватели от факултета на доц. Крушев работели за него. Само че са забравили да кажат кой преподава в Центъра. Дали пък няма местното началство да вземе да твърди, че всички лектори и инструктори, които работят за търговското дружество БМКЦ посред бял ден и само в делнични дни, са на щат в него?
Междувременно к.д.п. Калчев скоропостижно го смениха „отгоре”, както сам той заявил - без никакви обяснения. На негово място е назначен к.д.п Тома Томов, който неотдавна беше гласен за шеф на Изпълнителна агенция „Морска администрация”, но там без всякакво обяснение беше назначен к.д.п. Църнаклийски, който пък бил се разследвал за аферата с кораба „Перун”, който преди някое време беше отправен от властимащи капитани (и не само) в едно далечно плаване като аслан, но се върна в родното пристанище изрядно осран и т.н.
Попитан преди 10 години за морската политика на страната, тогавашният премиер Иван Костов откровено заяви, че нямаме такава. Няколко години по-късно на една конференция във Варна (15 май 2003 г. - бел. авт.) заместник-министърът на транспорта госпожа Мартинова изнесе цял доклад за транспортната политика на страната и морското образование и квалификация, от който става ясно, че идеи има, ама „политика йок”. Преди месец и нещо министърът на транспорта създаде сума ти комисии по злободневни за гилдията проблеми, ама както чувам, до сега само капитан Никифор Герчев е имал съществена изява в една от тях, със спомени и размисли.
Неотдавна обаче един наш колега (не чак дотам уважаван от мен) написа цяла монография за Вапцаровския дух, с който сме били осенени всички ние, възпитаниците на флотската Алма матер, и как сме го разнасяли, духа де, по морета и по океани, та чак машините били прихванали от миризмата му. Хайде, холан, стига с тези плоски изхвърляния и кога най-после ще разберем, че бивол за мезе не бива и че „съединението прави силата”?
ЯНЧО БАКАЛОВ

Бел. ред.
„Морски вестник” е готов да публикува и други мнения по въпроса.