НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 НАПРОЛЕТ ЗАПОЧВА СТРОИТЕЛСТВОТО НА
ФЕРМА ЗА ДОБИВ НА МИДИ

Предстои изграждането на мидена ферма по проекта „Използване на морски биологични ресурси и продукти от тях като екологични добавки за храни на птици и преживни животни”. Координатор на уникалния за страната проект е Институтът по рибни ресурси (ИРР) във Варна към Селскостопанската академия в Стара Загора. Фондацията „Център за обучение и научни инициативи” е другият участник в разработването на проекта. Това съобщи за „Морски вестник” ст.н.с. ІІ степен д-р Даниела Петрова, директор на ИРР – Варна.
Проектът е вече одобрен и възлиза на стойност 310 000 лв. Строителството на мидената ферма ще започне през м. май и трябва да приключи до края на тази година. Нейната продукция ще се използва за добиване на мидено брашно като храна за стопански птици и преживни животни. То се получава при стриването на мидените черупки и е с високо съдържание на калций. Птиците са най-чувствителни към недостига на калций и фосфор в храната. С брашното от мидените черупки може да се намали чупливостта на яйцата от кокошките носачки, както и да се увеличи млеконадоя при кравите. Учени у нас и в други страни са установили, че организмите на тези животни усвояват почти максимално
калция, съдържащ се в миденото брашно за разлика от изкуствените храни под формата на таблетки.
Д-р Даниела Петрова сподели, че ще се започне с отглеждането на черната мида, която е най-наблюдавана у нас и най-разпространена във водите на Черно море. „Оставаме верни на принципите да бягаме от химията и замърсяването, да съхраним природата и да използваме разумно морските ресурси”, каза още д-р Петрова, ръководител на проекта.
Интересно е решението на специалистите, участващи в проекта, технологичният процес да започне на борда на научноизследователския кораб (НИК) „Проф. А. Вълканов”, собственост на ИРР във Варна, който изцяло ще обслужва фермата за миди. Плавателният съд е единственият научен кораб в България с възможности да реализира и трални снимки. НИК „Проф. Ал. Вълканов” ще бъде дооборудван по европейски модел и съвременните изисквания, за да се реализира проекта, спечелен от ИРР.
СВЕТЛА ТУХЧИЕВА
Снимка МВ
НИК „Проф. Ал. Вълканов” ще бъде дооборудван по европейски модел.