НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 „АХ, ЛЕТЕТЕ МОРСКИ ЕСКАДРОНИ, В УСТРЕМА ВИ МИЛИОНИ…”
Уважаеми г-н главен редактор на „Морски вестник”,
на 20.02.2010 г. в 07,10 ч. по „единствената новинарска телевизия „Европа” бе тиражирана новината, че Иран е пуснал на вода -цитирам: "... първият ЕСКАДРОНЕН миноносец собствено производство, въоръжен с” ... и т.н.
Всъщност идеята за този нов клас бойни кораби, наречен от телевизия „Европа” „Ескадронен” носи в себе си един неподозиран заряд креативност и новаторство. Представям си много образно как този месопотамски боен кораб се приближава гордо и застрашително срещу … бреговите защитни съоръжения на противника. Строената на палубата кавалерия гледа презрително през тесните цепки на очите си и скърца със зъби от възбуда. Конете цвилят, сабите блестят безмилостно на слънцето, палубните боцмани се чудят какво да правят, а ошашавените матроси  смитат от време на време конските фъшкии под релингите, щото нали все пак ред трябва да има…
След приставането на ЕСКАДРОННИЯ миноносец храбрите кавалеристи се мятат на добитъка и в строен ред слизат по сходнята, на първо място, естествено, атаманът. Ескадронът се строява чевръсто и над притихналите от ужас позиции на противника прокънтява команда: ” Вий слезнете от конете и морето целунете !” Не е необходимо да обяснявам какво ще се случи после. Най-лошото, което може да стане е, че нещастните кончета ще си изпочупят краката в дупките по улиците, ако  десента се осъществи в български град. Но това няма да има нищо общо, разбира се, с гениалната идея за въвеждането на този уникален клас бойни кораби, особено в условията на финансова и икономическа криза. Една трева му трябва на кончето, която расте и без това неокосена по градинките и нищо повече. И малко водичка от наводнените квартали. Всички останали режийни, предвидени за десанта, биха могли съвсем спокойно и безнаказано да бъдат откраднати по съответния начин, нали така ?
Г-н главен редактор на „Морски вестник”, моля, имайки предвид изключителната уникалност и сложност на ситуацията, гореупоменатите от мен тактико-технически прийоми при провеждането на морско-кавалерийски десант да бъдат считани за класифицирана информация! Все пак става дума и за националната ни сигурност.
ГЕОРГИ НИКЛЕВ
Карикатура: www.iveteranus.info/humor.html
Карикатура: crazy-jokes.com/pictures/cartoons_117.shtml