НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 ВЕСТНИК INTERNATIONAL FREIGHTING WEEKLY Е ВЕЧЕ ИСТОРИЯ
Известният в морските среди специализиран вестник International Freighting Weekly, който излиза от 1971 г., е вече история като печатно издание. В предпоследният му брой, който излезе през януари, главният редактор Гавин Ван Марле се обърна към читателите на седмичника с писмо, отпечатано на цялата първа страница. Ето неговото съдържание, което оставяме без коментар, защото тази голяма болка не е далечна и за „Морски вестник”.

„Уважаеми читатели,
Не е нужно да казвам на никого от вас, че 2009-та беше шокираща година. За последните 12 месеца вестникът отрази на страниците си най-лошото бизнес-състояние на търговското корабоплаване от незапомнени времена. Превозът на стоки по море беше само една от индустриите, силно засегната от икономическата криза. Издателският сектор пострада наравно, ако не и по-силно. По-специално доходите от реклама, от които вестникът е силно зависим, намаляха драстично след като операторите орязаха маркетинговите си бюджети, опитвайки се да намалят увеличаващите се загуби. Вследствие на това вестниците се изправиха пред безпрецедентното предизвикателство на интернет и други медийни форми и с всяка следваща година предизвикателството става все по-силно и по-интензивно.
През последните няколко години бе достигната върховата точка и дори
бе премината линията на оцеляване и от нашето издание. Ние не сме първите и искрено се съмняваме, че ще бъдем последните. Като резултат от всичко това ние ще прекратим печатното издание на вестника през януари 2010 г. и ще фокусираме всички наши усилия изцяло върху превръщането ни само в един добър он-лайн източник на новини. Последното печатно издание ще бъде на 25 януари 2010 г. Както и да е, предизвикателствата откриват и нови възможности и хоризонти, а място за сантименталности в бизнеса няма. Посвещавайки нашия редакционен екип изцяло към електронното издание, вместо да го разделяме между вестник и уеб-сайт, както бе досега, ние можем да произведем гъвкав интегриран продукт, който вие ще бъдете в състояние да модифицирате съобразно вашите нужди и интереси. Целта е да се създаде финансово изгодно и читателско ориентирано отговорно издание, съобразено с икономическите реалности, подобно на повечето оператори (превозвачи) на товари по света, които в момента реорганизират своите компании. Тежките аргументи сочат следното: от стартирането на ежедневното ни он-лайн издание през март 2009 г. броят на читателите се увеличи и нарасна значително, демонстрирайки само за няколко месеца колко много се е променил света през последните три-четири десетилетия. В началото, като седмичен вестник, International Freighting Weekly осигуряваше на своите читатели всичко, от което те имаха нужда да знаят. В днешния глобализиран свят само он-лайн, точни и навременни новинарски емисии са в състояние да предложат адекватни във времето информации и анализи 24 часа в денонощието и седем дни в седмицата.
Определено това не е лесно взето решение, но се надявам, че вие ще се съгласите, че това е правилният път, по който нашето издание трябва да поеме. Тъжно е, но все пак вие можете да продължите да разчитате на нас като основен източник на информация за превозите на товари по море. Присъединете се към мен и нека заедно изпратим печатното издание и да посрещнем светът на дигиталната епоха”.
ГАВИН ВАН МАРЛЕ,
главен редактор