НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 ДОКАТО НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ УМУВАТ, DCNS ЩЕ
СТРОИ GOWIND*

Бележка на редакцията на „Морски вестник”
Уважаеми читатели,
Предлагаме ви тази публикация, поместена в бр. 1 на сп. „Клуб ОКЕАН”, за да ви напомним, че българските управници, верни наследници на своите бащи и дядовци, за сетен път доказаха, че нямат и понятие от морска политика. На 12 октомври 2009 г. новият премиер на България Бойко Борисов побърза при посещението си в Париж да обяви, че България няма да закупи планираните корвети от Франция. Дори направи заключение, че изобщо не е било необходимо да се поръчват такива корвети. Кой новоизлюпен стратег му е подшушнал това, не стана ясно. Тогава Борисов анонсира желанието на българската страна Франция да модернизира закупените от нашия флот „две белгийски фрегати” (а те са три!), но и до ден днешен подобни постъпки не са правени. И не само не са направени, ами резервните части за трите фрегати така си стоят в Белтия, очаквайки нерадостната перспектива вместо към България, да поемат към съответната база за утилизацията им като вторични суровини.
Какво се получава? Повече от 15 години в българското Адмиралтейство се работи усилено по въпросите за развитието на Военноморските сили. Трудът на множество експерти все пак доведе до изграждането на един перспективен модел, който включва закупуването на бойни кораби втора ръка с последваща модернизация и постепенната им замяна с нови кораби от ново поколение, които имат оперативните способности, необходими за изпълнение на задачите, поставени пред флота. Тромавата държавна машина се задвижи трудно, но все пак се стигна до обявяването на международен конкурс за строителството на многоцелеви корвети (отначало шест, по-късно – четири). Конкурсът бе спечелен от френската компания Armaris, днес – част от концерна DCNS. Започна истинска одисея на бай-ганьовско протакане, шикалкавене и пазарене, която не стигна доникъде. Нека не стигаме до издигане на хипотези, че става въпрос за комисиони, за намесване на различни корпоративни интереси и т.н. Резултатът е повече от тъжен.
А французите решиха да извлекат максимална полза от тази загуба и разработиха различни варианти на многоцелеви корвети, с които ще подменят част от излизащите от строя кораби от техните ВМС и ще излязат на международния пазар, където има свободна ниша за такава стока. Това поне показват различните международни изложения, на които те демонстрират тези модели. Между впрочем, най-сложният и най-въоръженият вариант те си го наричат „български” и на някои изложби му слагат български военноморски флаг на кърмата. Както се очертават нещата, за французите вероятно ще се окаже вярна приказката „Всяко зло за добро”, а за нас – обратното. И ако някой нашенски умник-политик един ден реши да се бие в гърдите и гордо да се самоизтъква, че е спестил на българския данъкоплатец еди-какви си средства, трябва да му напомним, че така на практика е лишил българските ВМС от бъдеще.
Gowind Presence
Gowind Control
Фамилията Gowind, на преден план е „българската” многоцелева корвета
Впрочем, ето текстът, поместен от сп. „Клуб ОКЕАН”:

„На 11 януари 2010 г. стана ясно, че водещият европейски корабостроителен концерн ще започне строителството на първия съд от семейството Gowind със собствени средства. Въпреки че решението все още не е официално, източниците на „Клуб ОКЕАН” споделиха, че това ще е първият съд, който френската компания ще започне да строи без държавно финансиране на проектните работи, строителството и материалите, но DCNS остава отворен за сътрудничество и коопериране по проекта и с чуждестранни партньори.  Корабът ще е предназначен за френските ВМС и ще носи името Hermes. Явно това не е случайно, защото според гръцката митология Хермес е Богът на търговията. Целта е повече от ясна - насърчаване на продажбите на корабите от моделното семейство Gowind. На последното издание на най-голямата европейска изложба за военноморска техника „Евронавал 2008” бяха представени 4 кораба -три по-малки от клас OPV (Offshore Patrol Vessel) и проектирани по граждански стандарти, и многоцелева корвета. Товароподемността варира от 1000 до 2500 t, наименованията са (във възходящ ред) - Gowind Control, Gowind Presence, Gowind Action и Gowind Combat. Според експерти цената на най-малкия модел е около 50 млн. евро ($72 млн.). Първите три са предназначени за ВМС и Брегови охрани с по-скромни възможности, които искат да разполагат с модерни и високотехнологични платформи за патрулиране на териториалното море, контрол на корабоплаването, защита на рибарството и на критичната крайбрежна инфраструктура, борба с нелегалния трафик на хора, стоки и наркотици. Gowind Presence/Action/Combat са предназначени за решаване на всички тези въпроси плюс контрол на изключителната икономическа зона и борба с пиратството, а Combat и за участие в многонационални корабни тактически групи. Избраната от българските ВМС многоцелева корвета по замразения в момента проект спада към най-наситения с въоръжение и сензори тип Gowind Combat.
Говорител на DCNS потвърди, че компанията ще строи кораб тип Gowind, но все още не е уточнено от кой вид: „Компанията вече разполага с детайлните чертежи, осъществено е проучване на пазарните нужди и на възможните технологии, като сме осигурили и нужните ни индустриални партньори. Все пак това е комплексен проект и е нужно известно време, за да се вземе окончателното решение”. Ако това стане както е планирано през тази година, то през 2012 г. Hermes вече ще плава.
Според добре информирани източници корабът ще отговаря на френските нужди за патрулен кораб за крайбрежната зона и контрол на водите около отвъдморските територии в Атлантическия, Индийски и Тихия океан. С подобни нужди са и доста други държави в Азия, Близкия изток и Латинска Америка, където Франция е традиционен износител на бойни кораби и системи. По това може да се предполага че Hermes ще е от типа OPV Gowind Presence/ Gowind. Ако се съди по представените на „Евронавал 2008” макети двата OPV разполагат с 57 mm носово оръдие (с възможност и за 76 mm), хеликоптерна площадка за опериране с БЛА и леки вертолети (при Gowind Control), а при Gowind Presence и с хангар и 8 ПКР. На кърмата има рампа за автоматизирано спускане на RHIB (Rigid Hull Inflatable Board) за групата за бординг действия. Мостикът е с 3600 обзор, което дава отлична видимост при маневриране в тесни канали и протоци и в плитки зони в близост до брега. Корабите разполагат и с модерна навигационна и комуникационна система за трансфер на видео и гласови данни в реално време и получаване на заповеди от брегови командни и информационни системи.
Клуб ОКЕАН”

* Заглавието е на “Морски вестник”