НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 45 ГОДИНИ ОТ ВДИГАНЕТО НА ФЛАГА НА М/К
„ГАБРОВО”

На 28 април 1965 г. варненските корабостроители предават на Параходство БМФ моторен кораб „Габрово” – последният от серията 3025-тонни кораби за генерални товари. Негова кръстница е Радка Караколева от Габрово, а първи командни кадри са капитан Стамен Райновски и главният механик Стефан Ковачев. Това е осмият кораб от тази серия, като четири от тези плавателни съдове: „Варна” (1958 г.), „Бургас” (1958 г.), „Сливен” (1963 г.) и „Габрово” (1965 г.) постъпват в състава на БМФ. „Габрово” се отличава с останалите обаче по това, че двата главни двигателя SKL (произведени в тогавашната Германска демократична република) са заменени с един бавноходен „Зулцер”, което е голямо подобрение и повишава експлоатационните качества на кораба. Останалите четири кораба от серията са предадени на Корейската народна демократична република и на Чехословашката социалистическа република.
Серията 3025-тонни кораби за генерални товари са проект на Конструкторското бюро на КЗ „Г. Димитров” – Варна, като главен конструктор на проекта 529А/529Б е инж. Ж. Тодоров. Корабите са тип двупалубен шелтърдек, едновинтов, с три трюма, бак, средна и кърмова рубка, машинното отделение е в средата на корпуса. Освен за генерални и насипни товари, корабът е приспособен за превоз на дървен материал върху горна палуба. Районът на плаване е неограничен, а автономността – 100 дни. Люковите му покрития на горна палуба са тип „Мак Грегор”, а на долна палуба – обикновено, със снемаеми бимси. Екипажът му е от 32 души.
MB
Чертеж на м/к „Габрово” от рекламен каталог на Варненската корабостроителница
Ангелина Балтова – първата българка, застанала на капитанския мостик, като втори помощник-капитан на м/к „Габрово”. Снимката е направена през 1972 г.