НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 ПАРАХОДСТВО БМФ АД ИЗПРАТИ 25 СВОИ
ПРАКТИКАНТИ НА БОРДА НА “КАЛИАКРА”

Днес от Морска гара Варна отплава учебния ветроход „Калиакра”. Под командването на капитан далечно плаване Станислав Калудов плаващият морски дипломат на България се насочи към гръцкото пристанище Волос, където ще се присъедини към останалите участници в регатата „Исторически морета`2010”. На борда на баркентината са 27 практиканти (26 от Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров” и един от Техническия университет – Варна). 25 от тях са стипендианти на Параходство „Български морски флот” АД. Благодарение на този жест на Параходството рейсът на „Калиакра” стана възможен и България ще участва със свой кораб в регатата, която като част от поредицата ветроходни състезания „Тол Шипс Рейсис” се провежда за първи път в региона на Черно море.
На изпращане изпълнителният директор на Параходство БМФ АД капитан далечно плаване Христо Донев пожела на практикантите щастливо плаване и достойно представяне в надпреварата. Той ги посъветва да черпят с пълни шепи от богатата школа на класическата морска практика, която е възможна само на борда на ветроход като „Калиакра”. Капитан Донев специално поздрави четирите амазонки – студентки от Морското училище, които са сред най-мотивираните да започнат своя първи плавателен стаж именно на беркентината. От 27-те практиканти само двама са от специалност „Електрическо обзавеждане на кораба”, а всички останали – от специалността „Корабоводене”.
С топли думи към младежите и девойките се обърна и капитан далечно плаване Тома Томов – доскорошен капитан на „Калиакра” и настоящ директор на Българския морски квалификационен център, собственик на ветрохода. Той ги увери, че две поредни години Станислав Калудов е бил негов старши помощник-капитан и е доказал, че може успешно да води ветрохода и да обучава практиканти.
На 20 май т. г. очакваме над 30 ветрохода, участващи в регатата, да пристигнат във Варна. Откриването на регатата е на 21 май. На 24 май „Калиакра” ще поведе останалите участващи кораби в Парад на ветрилата във Варненския залив – зрелище, каквото никога не е имало по нашето крайбрежие.
Атанас Панайотов
Снимки автора
К.д.п. Станислав Калудов е уверен във възможностите на кораба и на екипажа за успешно представяне в регатата.
К.д.п. Станислав Калудов увери изпълнителния директор на Параходство БМФ к.д.п. Христо Донев (в средата), че практикантите ще преминат пълноценно обучение по морска практика.
К.д.п. Тома Томов и к.д.п. Станислав Калудов имат още какво да си кажат няколко минути преди отплаването.
Четирите амазонки уверено заеха мястото си в строя на практикантите.
Капитан Донев и капитан Томов се снимаха за спомен с практикантите преди отплаването.
Капитан Калудов даде команда за отплаване на ветрохода.
На „Калиакра” започнаха вдигането на ветрилата още преди ветроходът да пресече линията на входните фарове.