НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 ЗА ЗАГИНАЛИТЕ СЪВЕТСКИ ПОДВОДНИЧАРИ КРАЙ
ШАБЛА – БЕЗ ИМПРОВИЗАЦИИ

Нямам навик да се заяждам с колеги по какъвто и да е въпрос, но когато става дума за сериозни неща от нашата морска история, не пропускам да кажа своето мнение, защото в импровизациите няма информация, но пък има заблуждения. В maritime.bg на 8 май т.г. в 13.00 ч. бе качена новината
„Откриха паметник на загиналите подводничари край Шабла”. Новината е кратка, затова ще я цитирам дословно:
„Паметник на загиналите през Втората световна война руски подводничари край бреговете на Шабла бе открит днес край града. Инициативата е на Съюза на ветераните от Втората световна война, Националният комитет за отбелязване на 65-та годишнина от победата над хитлеристка Германия и под патронажа на президента на България Георги Първанов. Край бреговете на Шабла по време на Втората световна война са загинали 237 съветски войници. Предполага се, че подводницата, в която са били, се е натъкнала на мина. Паметният знак е в непосредствена близост до другия паметник, който също е построен в чест на загинали съветски войници на това място. На събитието присъстват представители на Руското посолство в София, както и Руското консулство във Варна, ветерани от Втората световна война и представители на община Шабла. Има предложение на същото място, непосредствено до паметния знак, да бъде изграден и масивен паметник.”
Значи все пак край Шабла е поставен само един паметен знак, с предложението пак там да бъде издигнат паметник. Между паметен знак и паметник разликата е очевадна и без да сте специалист по въпроса. По-важното е друго: „Край бреговете на Шабла по време на Втората световна война са загинали 237 съветски войници.” Такова нещо няма! За сведение на анонимния импровизатор:
- край Шабла загива съветската подводница Щ-210 (15-28 март 1942 г.), с 46 членове на екипажа;
- край Шабла загива съветската подводница Л-24 (около 15 декември 1942 г), с 57 членове на екипажа;
- край Шабла загиват четирима съветски летци (17 май 1944 г.)
Следователно, край Шабла по време на Втората световна война загиват 103 подводничари (моряци, но не войници) и четирима летци (също не са войници). Войниците, като правило, загиват на сухопътните фронтове, а сухопътни сражения край Шабла по това време няма. Дори и да броим подводничарите и летците като войници, общото им число е 107, а не 237. Както се вижда, авторът знае само за една загинала съветска подводница, а те са две (пък една подводница не е чак толкова пренебрежимо малка величина). Импровизаторът „предполага”, че подводницата се е натъкнала на мина. Не се предполага, уважаеми, няколко последователни подводни експедиции през последните няколко години, осъществени от Black Sea Technical Diving (BSTD), доказаха, че и двете подводници са загинали, след като са се натъкнали на мини, при това – в едно и също минно поле. Гибелта на двете съветски подводници в наши териториални води е част и от нашата морска история, която би трябвало да познаваме поне в общи рамки, когато пишем по темата.
Подводничарите и летците, загинали край Шабла, са дали живота си за една справедлива кауза, към която се присъединява и България след септември 1944 г. А паметта на загиналите по време на тази война се нуждае от уважение, не от обидни импровизации.
Атанас Панайотов,
доктор по история
Паметникът на загиналите съветски летци край Шабла. Снимка МВ
Плочата с изписаните имена на загиналите летци, поставени върху паметника. Снимка МВ
Венецът, поставен върху рубката на потопения край Шабла съветски подводен минен заградител Л-24 от съвместната българо-руска експедиция, организирана от Black Sea Technical Diving и „Поклон Кораблям Великой Победы” (3 – 7 юли 2009 г.). Снимка BSTD