НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 65 г. по-късно:
БЪЛГАРСКИЯТ КОРАБ, УЧАСТВАЛ В ПАРАДА НА
ПОБЕДАТА ПРЕЗ 1945 Г.

Има ли български военен кораб, плавал повече от 65 години под родния флаг? Да, има и той продължава да служи в състава на Военноморска база Варна. Журналистите, които отразяваха финалния епизод от военноморското учение „Бриз/Сертекс`2010”, се убедиха с очите си, че влекачът „Христо Ботев” е в отлично състояние, въпреки пенсионната си възраст. „Ботев”-чето, както с любов го наричат моряците от базата, продължава да се бъхти неуморно, за да осигурява бойната подготовка на корабите от базата – влачи мишени до полигоните за артилерийски стрелби и обратно, осигурява маневрирането на по-големите плавателни съдове, играе ролята на „универсален боец” в нестандартни ситуации, каквито морето и военноморската служба предлагат непрекъснато, и на „статист” в няколко филмови продукции.
На „Христо Ботев” е посветена едната от пощенските марки, издадени по случай 125-та годишнина на българските Военноморски сили. И причината не е в дълголетната му служба, а във факта, че той е единственият български кораб, участвал в Парада на победата, проведен на река Дунав във Виена точно преди 65 години – през м. юли 1945 г. И това не е поради случайно стечение на обстоятелствата, а поради това, че той, в качеството си на миночистач, е постигнал най-големи успехи в борбата с минната опасност в голямата европейска река по време на войната.
На 9 май т.г. у нас 65-та годишнина от Победата над фашистка Германия бе отпразнуван най-вече като Денят на Европа. И единият, и другият празник е важен и достоен за отбелязване. Но не бива да забравяме, че въпреки пренебрежението на великите сили след 1945 г., България също е дала своя принос за Победата. И „Христо Ботев” продължава да ни напомня за това, макар и със своето скромно присъствие.
А участието му във военните действия никак не е скромно. От 19 ноември 1944 г. до 3 юли 1945 г. екипажът на „Христо Ботев” с командир мичман II ранг Начо Овчаров проплава по Дунава общо 12 088 км, от които в миночистене – 11 256 км. За същото време корабът превежда зад трал 132 конвоя и в самостоятелни действия взривява осем неконтактни мини (Георги Антонов, Българският военноморски флот през Отечествената война 1944 – 1945 г., Варна, 1985, с. 134 – 135).
За тези, които не знаят как „Христо Ботев” се появява в нашия флот, ще припомним накратко неговата история. Построен е през 1944 г. в Галац, Румъния. През есента на 1944 г. корабът е изоставен от отстъпващите германски войски край Русе полупотопен и с пясък в картера на дизеловия двигател. Нашите военни моряци обаче бързо го възстановяват и с името „Христо Ботев” го включват в състава на Дунавската флотилия. Корабът е с водоизместване 68 тона, дължина – 18,4 м, широчина 4,7 м и газене 2,4 м. Достига скорост 14 км/ч по течението на реката и 7 км/ч срещу течението й. След войната, през 1949 г. е прехвърлен във Военноморска база Варна, където служи и до днес като базов буксир. Улисани в безкрайни реформи и притиснати от икономическата криза, през миналата година военните моряци от База Варна пропуснаха да отбележат 60-та годишнина от началото на морската служба на влекача-ветеран.
Писал съм и друг път, но не се притеснявам да се повтарям, че много адмирали, заемали длъжността командващ ВМС, са обещавали да превърнат „Христо Ботев” в кораб-музей. И много бързо са се разколебавали, след като са изслушвали мнението на командира на Военноморска база Варна. Влекачът си е читав и необходим на базата, а един ден, живот и здраве, може да стане и музеен експонат. До тогава, от време на време, не е зле да си припомняме за неговата служба в състава на ВМС.
Атанас ПАНАЙОТОВ
Миночистачът „Христо Ботев” по време на финала на Втората световна война. Снимката е от фонда на Военноморския музей – Варна.
Пощенската марка с изображението на миночистача „Христо Ботев”, като част от серията, издадена по случай 125-та годишнина на българските Военноморски сили през 2004 г.
Във Военноморския музей се съхранява модел на известния миночистач от Дунавската флотилия „Христо Ботев”, взел участие в парада на Победата, състоял се във Виена през м. юли 1945 г. Моделът бе показан и на изложбата „Втората световна война – 65 години по-късно”. (5 май 2010 г. Откриха изложбата „Втората световна война - 65 години по-късно”). Снимка автора
Базовият буксир „Христо Ботев”, юли 2010 г. Снимка автора