НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 ВЪВ ВЛАДИСЛАВОВО ОТКРИХА НОВ МЕМОРИАЛ
Така бе почетена памет на първите заселници от някогашното село Пашакьой и на руските воини, загинали за освобождението на България от турско робство на територията на район „Владислав Варненчик”
Днес в деня на Освобождението на Варна от османските поробители се състоя церемония по откриването на мемориал в памет на първите заселници от някогашното село Пашакьой и на руските воини, загинали за освобождението на България от турско робство на територията на район „Владислав Варненчик”. Почетният караул от ВВМУ “Н. Й. Вапцаров” бе приет от командира на Военноморска база Варна комодор Емил Евтимов.
Потомците на създателите на селото дълги години мечтаха това да се случи. Идеята именно тук, на мястото на стария гробищен парк „Владиславово”, да се изгради парк за отдих с мемориал бе подкрепена от районната администрация. За реализацията й работиха всеотдайно много хора, почитащи историята на своя роден край. Това заяви в словото си членът на инициативния комитет Янка Стефанова. Тя изрази благодарността на инициативния комитет към Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил, към генералния консул на Руската федерация във Варна Юрий Соловьов, към кмета на район „Владислав Варненчик” Добромир Джиков и неговия екип, към ръководителите на редица фирми, които са подпомогнали строителството на мемориала със средства и материали, към потомците на първите заселници от някогашното село Пашакьой, които са участвали с дарения и лични средства.
Кости на първите заселници и на загинали руски воини бяха положени в основата на мемориала. Никола Джеров – един от потомците, заедно със своя внук Мартин положиха там капсула с послания към бъдещите поколения. Заупокойна молитва отслужи митрополит Кирил.
След това генералният консул на Руската федерация Юрий Соловьов, кметът на район „Владислав Варненчик” Добромир Джиков и членът на инициативния комитет Нина Андонова разрязаха трикольорната лента и откриха мемориала. Той бе осветен от митрополит Кирил. Приветствено слово поднесе Юрий Соловьов. Той пожела на младите хора в Русия и България да продължат дружбата между двата народа.
Венци пред мемориала поднесоха областният управител на Варна Данчо Симеонов, председателят на Общинския съвет във Варна Николай Апостолов, командирът на Военноморска база Варна комодор Емил Евтимов, районните кметове на Варна, представители на родолюбиви организации и много граждани. Почетният караул премина в тържествен марш. По-късно прозвучаха изпълнения на Московския кадетски оркестър, поканен специално за церемонията.
МВ
Снимки МВ
Заупокойна молитва отслужи митрополит Кирил.
Приветствено слово поднесе генералният консул на Руската федерация Юрий Соловьов.
Десетки граждани поднесоха цветя пред новия мемориал.
Участието на Представителния оркестър на ВМС направи церемонията още по-вълнуваща.
Почетният караул премина в тържествен марш.
Новият мемориал бе обграден в основата си със венци и цветя.
Прозвучаха изпълнения на Московския кадетски оркестър, поканен специално за церемонията.