НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 БЪЛГАРСКИТЕ ПОДВОДНИЧАРИ СЕ СДОБИХА СЪС
СВОЙ КЛУБ

На 18 август 1954 г., във Военноморска база Варна, на три подводници тип „Малютка”, предоставени ни от Съветския съюз, тържествено е вдигнат българския военноморски флаг. От тогава до наши дни на 18 август подводничарите организират празник на дивизиона подводници.
С любезното съдействие на Областна администрация с административен център-Варна, преди два месеца на Съюза на подводничарите в Република България (СПРБ) бе предоставен клуб, намиращ се на улица „Райко Жинзифов” № 31. Вчера, в деня, в който се честват петдесет и шест години от възстановяването на подводното плаване у нас, и празникът на дивизиона подводници, СПРБ организира тържествено откриване на клуба.
Трикольорната лента преряза областният управител на Варна капитан II ранг от резерва Данчо Симеонов, а водосветът извърши лично Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил. На тържеството присъстваха още председателят на общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – контраадмирал Константин Богданов, бившият областен управител на Варна – адмирал от резерва Христо Контров, представители на Съюза на завършилите Военните на Негово Величество училища, школи и родолюбиви организации, моряци от строя и резерва.
В словото си, председателят на Управителния съвет (УС) на СПРБ –капитан I ранг от резерва Станко Станков подчерта, че Съюзът следва неотклонно своите цели – да пази историята и традициите на подводното плаване, да възпитава у младото поколение любов към морето, да почита паметта на първопроходците и да помага на своите членове и симпатизанти.
Митрополит Кирил дари клуба с осветена икона на светията-моряк – Николай Мирликийски, а гостите подариха книги за вече действащата библиотека на подводничарите. Управителният съвет на СПРБ отправи своите, и на членовете си благодарности към Областна администрация – Варна, Варненска и Великопреславска митрополия, родолюбивите организации и спонсорите, в лицето на „Весела” – ЕООД, „Интерсервиз Узунови”, „АГД” – ООД, за оказаната безрезервна помощ по подготовката и откриването на клуба.
МВ
Снимките са осигурени със съдействието на СПРБ
Трикольорната лента преряза областният управител на Варна капитан II ранг от резерва Данчо Симеонов.
Водосветът извърши лично Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил.
Членове на СПРБ се снимаха за споен пред входа на новия клуб заедно с варненската журналистка Даниела Стойнова.