НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 ОТБЕЛЯЗАХА 56-ТА ГОДИШНИНА НА ДИВИЗИОНА
ПОДВОДНИЦИ ВЪВ ВАРНА

Във Военноморска база Варна тържествено бе отбелязана 56-та годишнина на дивизиона подводници, който от две години е трансформиран в дивизион за подводни операции. Строят бе приет от началникът на щаба на военноморската база капитан I ранг Коста Андреев, който поздрави подводничарите и водолазите с празника. Командирът на дивизиона капитан I ранг Камен Кукуров приветства ветераните и военнослужещите от строя, като ги увери, че въпреки публикациите в някои издания, това не е последното вдигане на флага на подводницата „Слава”: „Още не е дошло времето за последното плаване на „Слава” – увери присъстващите той.
Председателят на управителния съвет на Съюза на подводничарите в Република България (СПРБ) капитан I ранг от резерва Станко Станков също приветства участниците в тържеството и връчи награди и грамоти на подводничари от строя и от ръководената от него организация. Първата грамота бе връчена на проф. д.т.н. Климент Хаджов – внук на първия командир на първата българска подводница УБ-18 лейтенант Никола Тодоров, почетен член на СПРБ и доктор хонорис кауза на университета в Реймс, Франция. Военнослужещите от дивизиона за  подводни операции бяха поздравени от синдикалната организация на работещите във Военноморска база Варна и от командванията на взаимодействащите поделения.
Десетките гости търпеливо изчакаха реда си и разгледаха подводницата „Слава”. След това повечето от тях посетиха и музейната сбирка на поделението.
Атанас Панайотов
Снимка автора
Празничният строй на дивизиона за подводни операции.
Десетките гости търпеливо изчакаха реда си и разгледаха подводницата „Слава”.
Част от официалните гости на тържеството. Пред микрофона е командирът на дивизиона капитан I ранг Камен Кукуров.
В музейната сбирка на поделението проф. д.т.н. Климент Хаджов – внук на първия командир на първата българска подводница УБ-18 лейтенант Никола Тодоров, позира пред обектива на „Морски вестник” до портрета на своя дядо.