НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 КАК ВЪВ ВИЕНА ЧЕСТВАХА НАЦИОНАЛНИЯ
ПРАЗНИК НА РЕПУБЛИКА АВСТРИЯ

Специално за „Морски вестник” от представителя на Съюза на подводничарите в Република България (СПРБ) Тодор Димитров

Както вече ви информирахме, СПРБ почете празника на Австрийския морски съюз, който съвпада с празника на Република Австрия. (26 октомври 2010 г. Съюзът на подводничарите почете празника на Австрийския военноморски съюз). СПРБ бе поканен специално за честванията и представен от Тодор Димитров и Пламена Монова. Предлагаме ви кореспонденцията на Тодор Димитров от Виена.

Парадът по честването се проведе отново на „Heldenplatz“ (един от площадите на двореца „Hofburg“), където бе разположена актуална военна техника (танкове, бронетранспортьори, хеликоптери, самолети, камиони) и палатки, в които се презентираха дейности, свързани с военото дело, полиция, медицинска помощ. Бойните машини бяха свободно достъпни за всеки гражданин, които искаше да научи по нещо повече или просто да почуства усещането зад волана на изстребител ,,Eurofighter’’ например.
Първата част на парада започна точно в 8:00 ч. Ние, както и останалите гости (представители на IMC - International Maritime Confederation) и нашият домакин Карл Скриванек бяхме настанени на отделна трибуна, откъдето получвахме и предавахме поздрави към високопоставени личности, свързани с военното дело. Тук ми направи впечатление, че нашата организация вече беше добре позната и бивахме приемани като „свои”. Парадът започна традиционно с химна на
републиката и няколко марша. За разлика от миналата година, този път нямаше инциденти сред строените войници, въпреки че температурата беше около 2 градуса и вятъра наподобяваше „варненски“. Под звученето на марш край нас премина и ни поздрави групата на политическия елит на Австрия начело с президент, бундесканцлер, министър на вътрешните работи, министър на финансите и други.
Около 9:30 ч. се преместихме в центъра на площада, където бе подсигурена VIP-зона с добра видимост към парада. Тук имах възможност да се опозная малко повече с останалите гости от нашата група, а Карл представи мен и СПРБ на гостите персонално. Той бе силно впечатлен от получените снимки и статията в „Морски вестник” от похода на 23.10.2010 във Варненското езеро и не преставаше да повтаря на гостите колко голям потенциал има нашата организация. Под съпровода на военни маршове парадът продължи с речи на бундеспрезидента, бундесканцлера, министъра на вътрешните работи, министъра на финансите, вицекмета на Виена и се стигна до традиционната клетва.
Около 11:00 ч. военният парад приключи, а ние бяхме отведени от нашия домакин Карл към една от залите на двореца за VIP- коктейл. Както при миналогодишното честване в залата, присъстваха хора от военния и политическия елит. Менюто беше традиционно-войнишки гулаш със земелка и за пиене: вода или бира. Тук проведох няколко разговора с някои от представителите на IMC: с президента на немската организация и с президента на английската организация. Те бяха запознати с нашия съюз, а от разговорът личеше, че са добре предразположени към нас. Въпроси, задавани ми най-често, бяха: относно нашата структура; колко организации включва съюза; колко члена имаме и познатия въпрос относно нашия статут.
За мое учудване в залата не присъстваха представителите на Шотландия, Франция, Италия, Белгия и Нидерландия - те се бяха появили съвсем за кратко през първата част на парада, след което не се появиха повече. От разговор с друг член на OMV разбрах, че Хърватия, за която Карл бил гарантирал, ще бъде изкарана от съюза. В един от разговорите ми със Скриванек той ми обясни, че в IMC има разделение, като визира Франция, Нидерландия и Белгия. Карл ми обясни, че направените промени по нашия устав не са достатъчни и подчерта, че желае да коментира с капитан I ранг Станков нашите намерения и евентуалните поправки в статуса. Лично от Маркус фон Хабсбург (правнук на Кайзер Франц Йосиф) ни бе подарена книга с историята на OMV във град Вилах, както разбрах - едно от силните звена на австрийската организация. Книгата ще бъде зачислена в библиотеката на СПРБ. Коктейлът продължи до около 12:30 ч.
Програмата продължи с кафе и посещение на военно-историческия музей до към 17:00 ч. За заснемането на празника традиционно се бе погрижил професионалния фотограф Ханес. Изпращам ви няколко от тях.
Тодор ДИМИТРОВ,
представител на СПРБ във Виена