НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 2010:
БЪЛГАРСКАТА „CHERCHEZ LA FEMME!”
Вероятно е от времето на хубавата Елена и Троянската война, описани от Омир, но като клише, „Churchez la femme” е изписано за първи път през 1854 г. от бащата Александър Дюма  в новелата му „Мохиканите на Париж”. Сега, през 2010 г., „Търси жената!” може да намира отговори и на много български прояви – едните срамни, другите похвални.
В началото на годината „ябълката на раздора” бе в Европейския парламент – две българки спориха в Брюксел, в резултат на което една бургаска „невеста” не бе избрана за еврокомисар. Рикошетът на политиката провали и първия български бал във Виена, организиран от бургазлийката Сашка Журкова (повече от 20 години Сашка Журков в Австрия).
Компенсация за срама стана, докато пиех кафето си в известното виенско кафене „Central”. Тогава в един вестник прочетох, че българската цигуларка Албена Данаилова е избрана за концерт-майстор на Виенската филхармония – за първи път в повече от 160-годишната история, жена застава на тази висока позиция в един от водещите оркестри в света.
Другата компенсация беше в Рим и Женева, където премиерно се прожектираше „Какво повече искам”. Сценарист на филма е „една четвърт по кръв”, но много повече по емоция, българка с име Дориана Илиева Льондева (Дориана Леондеф в Италия). Започнала като помощник-режисьор на Неманя Кустурица, след това тя написва много сценарии за едни от най-хубавите съвременни италиански филми, удостоени  с престижни награди.
А в Лондон тенисистката Цветана Пиронкова достигна на полуфинала
Приятели - мореплаватели, само в морето не търсете жената, защото можете да намерите нещо, което само човек с волята на Одисей може да подмине без внимание!
на „Уимбълдън" - „някои могат цял живот да мечтаят за това” - каза Магдалена Малеева.
През октомври Дилма Русеф, дъщеря на български емигрант и бразилка, родена в град Бело Оризонте, спечели президентските избори в Бразилия - от първи януари 2011 г. се открива „хубав хоризонт” за една от най-големите страни в света. А президентът й ще носи „България в сърцето си”.
През същия месец в Милано е връчен италианския театрален Оскар на българската артистка Елена Гяуров - дъщеря на големия оперен певец Николай Гяуров.
И още български новини от Италия: на филмовия фестивал във Венеция Драгомира Бонева  от Бургас получава наградата „Action for women” (действие в подкрепа на жените) за филма „Сбогом, мамо”, написан, режисиран, субсидиран и игран (заедно с други български артисти) от Мишел Бонев, както от 20 години се нарича чаровната и „романтична”  бургазлийка - може би femme fatale, може би жената-вамп? Но вместо радост за българите от наградата, започнаха въпросите: „Кой е платил разноските за филма, измислена ли е тази награда, не е ли резултат от връзките на Мишел Бонев с премиера на Италия?”
Във Венеция обаче тя казва: „Изпълни се пожеланието на Мел Гибсън - да напиша книгата „Дърво с корени”. Върнаха се моите корени в мен. Аз имах нужда от това и това беше моята цел от 20 години, да направя нещо, което да свърже тези две страни - Италия и България.”
Но „ябълката на раздора”, подхвърлена от политици, журналисти и комплексирани български режисьори, достигна до прокурорско разследване във Венеция за присъждането на наградата, както и за разноските по пътуването на българската делегация, водена от министъра на културата, придружен от артисти и министерски чиновници. В същото време в медиите бе написано, че Мишел Бонев е „cara amica” (скъпа приятелка) на италианския и българския министър-председател. Хипотетично е дали това приятелство има биоестетична (за ББ) или епидермална (за СБ) основа.
В едно друго бургаско „Chеrchez la femme” има обаче безспорен положителен заряд: Ирина Данкова (Ирина Данков в САЩ) е единствената европейка, работеща в полицията на Лос Анджелис, Калифорния.
И докато Дискордия бушува в Италия и България и очаква отговор на въпроса „ще има ли министерски оставки или не?”, се установи, че една млада българка си фалшифицирала немската диплома за висше образование, но въпреки това вече втора година „ръководи” милиарди европейски пари, давани за земеделието на България. И криела, че е бременна. (По-късно бившият министър Даниел Вълчев каза, че това не е новина - „новина е, ако министър Мирослав Найденов е забременял”. И ако министърът на полицията  си даде оставката за бруталния арест на лекари в Горна Оряховица, където едно 17-годишно момиче избърза да стане une femme).
Но в „Търсете жената!” има и позитивен заряд: д-р Антония Първанова е отличена с наградата „Евродепутат на годината”, която се връчва от Европейския парламент. А Кристалина Георгиева - бивш заместник директор на Световната банка - е избрана за „Еврокомисар на годината” и за „Европеец на годината”. Именно тя е достойна за гръцкото kallisti (най-красивата), написано на „ябълката на разбирателството”. Може би това ще един от девизите й на изборите през 2011 г. за президент на България. Дано ги спечели - тогава и пред България ще има „хубав хоризонт”.
Д-р Георги ЧАЛДЪКОВ
chaldakov@yahoo.com
Снимка МВ