НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 „РЕШИТЕЛНИ” - 20 ГОДИНИ ПОД БЪЛГАРСКИ
ВОЕННОМОРСКИ ФЛАГ

Днес във Военноморска база Варна отбелязват 20-та годишнина от вдигането на военноморския флаг на патрулната корвета „Решителни” и зачисляването й в състава на ВМС на Република България. Преди това той е в състава на Черноморския флот на СССР.
Във Военноморския флот на СССР корабът е МПК (малый противолодочный корабль) 146 (заводски номер 509). Заложен е на стапел на 29 юни 1982 г. Спуснат е на вода на 12 юни 1983 г., а след това е преведен по вътрешни водни пътища в Азовско и Черно море. На 18 януари е включен в състава на Черноморския флот на СССР. През 1989 г. е изключен от състава му във връзка с продажбата му на България.
При вдигането на български военноморски флаг във Военноморска база Варна на 11 декември 1990 г. първи командир на кораба е старши лейтенант Николай Пискулийски. Тържественото именуване на кораба е на 17 март 1992 г.
На 26 и 27 ноември 1991 г. „Решителни”, заедно с другите два кораба от дивизиона патрулни кораби – фрегатата „Смели” и патрулната корвета „Бодри”, участва в първото българо-американско военноморко учение заедно с ракетния крайцер „Йорктаун”. На 9 май 1994 г. корветата „Решителни” съвместно с кораба-станция за размагнитване „Капитан І ранг Димитър Добрев” под флага на началник-щаба на ВМС контраадмирал Илия Попов отплават от Варна и извършват визити в Одеса (Украйна) и Новорусийск (Руска федерация). Това е първата визита на наши военни кораби в тези две държави след разпадането на СССР и на военната организация на Варшавския договор.
През септември 1994 г. „Решителни”, заедно с „Бодри”, участва в съвместно учение с френската фрегата „Премиер Метр Лер”. През есента на същата година „Решителни” и военният транспорт „Старшина І степен Димитър Ат. Димитров” представят България на международното учение „Черноморски партньор” при домакинството на румънските ВМС. В началото на април 1995 г. „Решителни” е партньор на френската фрегата „Командан Биро” в съвместно учение по време на посещението на гостуващия кораб във Военноморска база Варна.
В по-късната биография на „Решителни” се преплитат всички проблеми, които възникват пред българските ВМС в периода на т.н. „преход” към демократично общество.
МВ
Снимки архив на МВ
Патрулната корвета „Решителни” в поход
Патрулните корвети „Решителни” (№ 13) и „Бодри” (№ 14) в пункта за постоянно базиране на дивизиона патрулни кораби във Военноморска база Варна.