НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 ПОДВОДНОТО БРАТСТВО ОТБЕЛЯЗА НИКУЛДЕН
На дружеска вечеря в ресторант „Варна”, вчера членовете на Съюза на подводничарите в Република България (СПРБ) отбелязаха тържествено, макар и „на патерица” Никулден - денят на светията, закрилник на моряците. Скъпи гости на мъжете от третото измерение бяха кметът на град Варна – Кирил Йорданов, началникът на ВМС – контраадмирал Пламен Манушев, заместник-кметът доцент доктор Христо Бозов, контраадмиралът от резерва Костадин Русков и творецът с китара – морякът-ветеран Васил Дачев.
Председателят на Управителния съвет (УС) на СПРБ – офицерът от резерва капитан І ранг Станко Станков откри тържеството, като накратко обяви по-важните мероприятия, проведени през отиващата си година. Гилдията бе поздравена сърдечно и от високите гости. В словото си кметът на града изрази дълбокото си уважение към професионализма и сплотеността на българските подводничари, а началникът на ВМС сподели несгодите, преживяни лично от него в спасителния звънец на „Протео” и в торпедния апарат на учебно-тренировъчната станция, при подготовката му за участие в аварийно-спасително учение, в ролята на „спасяван”.
В обстановка на уют и вкусни ястия подводничарите „закриха горния рубъчен люк” и тръгнаха в „подводно положение” към света на спомена – потапяне, изплаване, торпедни стрелби и, разбира се, случки, които не са записани в корабните дневници... Връчени бяха членски книжки на двама нови членове на Съюза.
Стартира кампания по събиране на средства за лечение на болен от множествена склероза подводничар и изработване на барелеф на първия български адмирал, подводничар – Иван Вариклечков – пръв помощник-командир на подводница  UB – 18, получена в българските ВМС през 1916 година. Официалните гости на Съюза дадоха своята лепта за двете кампании, за което УС на СПРБ отправя към тях най-искрена благодарност!
Китарата на Васил Дачев и акордеонът на резервиста – подводничар Красимир Киряков внесоха допълнителни емоции в душите на „братята”, и старите песни прозвучаха хорово. Конкурсът за най-добро домашно вино спечели офицерът от резерва, капитан трети ранг Тихомир Димитров.
От УС на СПРБ
Председателят на Управителния съвет (УС) на СПРБ – офицерът от резерва капитан І ранг Станко Станков откри тържеството и даде думата за приветствие на кмета на Варна Кирил Йорданов.
Сред официалните гости бяха още началникът на ВМС контраадмирал Пламен Манушев и заместник-кметът доц. д-р Христо Бозов (бивш лекар на дивизиона подводници).