НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 BG-ЖЕНА И АНТИ-ЖЕНА НА ГОДИНАТА - 2010
Учителят каза: „грацията на жените е съблазнително-провокиращ, но малотраен биоестетичен продукт.” От няколко години изборът на българските жени на годината се прави от списание Grazia – в 11 категории: мода-дизайн, мода-лица, актриси, музика, спорт, изкуство, тв шоу, тв публицистика, бизнес, политика, общество. Но пак няма „образование” и „наука”!
От 1991 г. американското списание Annals of Improbable Research (Годишници на невероятни изследвания) дава 10  анти-Нобелови награди. Подобно на анти-Нобел, има и анти-Оскар – това е „Златната малинка“ (англ. The Golden Raspberry Awards; на жаргон raspberry означава „освирквам“), давана от Филмовата академия на САЩ за най-слабите артисти, филми, сценарии.
Тъй като тук ще номинирам жени и анти-жени на годината-2010, може би трябва да спомена и „Cherchez la femme” (Търси жената!), изписано за първи път през 1854 г. от бащата Александър Дюма  в една от новелите му.

НОМИНАЦИИ ЗА АНТИ-ЖЕНА НА ГОДИНАТА
„Стройна се Калина вие над брегът” на Националния земеделски фонд и вече втора година с фалшифицирана  немска диплома „ръководи” милиарди европейски пари, давани за България. И криела, че е бременна. По-късно бившият министър Даниел Вълчев каза, че това не е новина – „новина е, ако министър Мирослав Найденов е забременял”. И, ако министърът на полицията  си даде оставката за бруталния арест на лекари в Горна Оряховица, където едно 17-годишно момиче избърза да стане une femme.

НОМИНАЦИИ ЗА ЖЕНА НА ГОДИНАТА. ИЗКУСТВО
Докато пиех кафето си в известното виенско кафене „Central”, в един вестник прочетох, че цигуларката Албена Данаилова е избрана за концерт-майстор на Виенската филхармония – за първи път в повече от 160-годишната история, жена застава на тази висока позиция в един от водещите оркестри в света.
Следва премиерната прожекция на “Какво повече искам” - в Рим и Женева:. Сценарист на филма е “една четвърт по кръв”, но много повече по емоция, българка с име Дориана Илиева Льондева (Дориана Леондеф в Италия). Започнала като помощник-режисьор на Неманя Кустурица, след това  тя написва много сценарии за едни от най-хубавите съвременни италиански филми, удостоени  с престижни награди.
И Райна Кабаиванска, разбира се! Във връзка с 10-годишния юбилей на нейния Майсторския клас в България, успелите в кастинга ще пеят в операта „Бохеми” от Джакомо Пучини - през декември 2010 г. в Софийската национална опера и през 2011 г. в Teatro Comunale „Luciano Pavarotti” в Модена, Италия. Това е част от нейния българо-италиански проект и от дейността  на Фонд „Райна Кабаиванска” – „да помага на младите изпълнители, надарени артистично.”

НОМИНАЦИИ ЗА ЖЕНА НА ГОДИНАТА. НАУКА
Във Вашингтон през лятото се събраха 51 „професорки на годината в САЩ” - една от тях бе  Мариана Сендова, първата жена, избрана за професор по физика в 50-годишната история на един университет в щата Флорида. И получила най-големия грант в история на университета - около 2 милиона долара за три години за проекта й за наночастиците и тяхното приложение във физиката, химията, биологията, армията – и реставрацията на творения на изкуството, изложени в американски музеи.
Дори само за нейната позитивна, а ла Мачадо*, мисъл: „Аз или ще намеря пътя, или ще създам нов път”, професор Маирана Сендова заслужава да бъде „Жена на науката”.
Както и за „Защо не!” – отговор на професор Милена Пенкова на въпрос на журналист „Ще получите ли Нобелова награда?” Родена в Копенхаген, дъщеря на българка и датчанин. „Но се чувствам българка. Затова и запазих фамилията на моята майка” – казва най-младата професорка по невронаука – не само в Дания и България!
Номинации за Жена на годината. Общество
Албена Данаилова, снимка bnr.bg
Райна Кабаиванска, снимка kliuki.bg
Кристалина Георгиева, снимка yboykova.blogspot.com
Проф. Мариана Сендова, снимка ncf.edu
Сашка Журкова, прекосила със семейството си „границите на комунизма” преди повече от 20 години, организира във Виена първия български музей, наречен „Бай Ганьо”. Както и първия български бал във Виена, който бе провален от „cherchez la femme bulgare” в един политически скандал в Брюксел.
От няколко години Ирина Данков е единствената европейка, работеща в полицията на САЩ. След като учи финанси в един от Калифорнийските университети и след това работи като одитор в престижна компания, тя завършва Полицейската академия в Лос Анджелис. И вече се появява на Оскарите, където охранява известни артисти при връчването на наградите. През останалото време е в дежурната патрулна кола по улиците на Лос Анджелис - и лови бандити.   
Номинации за Жена на годината. Политика
През октомври Дилма Русеф, дъщеря на български емигрант и бразилка, родена в град Бело Оризонте, спечели президентските избори в Бразилия - от първи януари 2011 г. се открива „хубав хоризонт” за една от най-големите страни в света. А президентът й ще носи „България в сърцето си”.
Кристалина Георгиева - бивш заместник директор на Световната банка - е избрана за „Еврокомисар на годината”  и за „Европеец на годината”. Тя е достойна и за гръцкото kallisti (най-красивата), написано на „ябълката на разбирателството”. Може би това ще е един от девизите й на изборите през 2011 г. за президент на България. Дано ги спечели - тогава и пред България ще има „хубав хоризонт”.
Номинация за Femme fatale** на годината
На филмовия фестивал във Венеция Драгомира Бонева от Бургас получи наградата „Action for women” (действие в подкрепа на жените) за филма „Сбогом, мамо”, написан, режисиран, субсидиран и игран (заедно с други български артисти) от Мишел Бонев, както от 20 години се нарича в Италия чаровната и „романтична”  бургазлийка. Но вместо радост за българите от наградата, започнаха въпросите: „Кой е платил разноските за филма, измислена ли е тази награда, не е ли резултат от връзките на Мишел Бонев*** с премиера на Италия?” Като че ли американките Мерилин Монро и Мадона останаха „virgin” и са нямали връзки с големи политици!
__________________
*    “Пътнико, твоите стъпки са
       пътя, и нищо повече;
       Пътнико, няма път,
       пътят се прави от твоето вървене.”
       (Антонио Мачадо, “Поговорки и песни XXIX”)

** Жена, „съблазняваща” мъжете, наричана още жената-вамп. От библейската Ева през любимата на много императори Клеопатра до Лу Андреас-Саломe (1861-1937) - приятелка на велики мъже (Ницше, Вагнер, Фройд, Рилке). И след тях хиляди други, фаталната жена - в някои нейни изяви - е сложен психосоциален феномен.
***  Забележете фамилните имена на нашите известни жени в чужбина: на мен по-сантиментално, исках да пиша „по-достойно”, ми звучат оригиналните имена, като Данаилова, Сендова, Пенкова, Георгиева, и, разбира се, Кабаиванска, която нарича Иванчо дори внука си Джовани!
Д-р Георги ЧАЛДЪКОВ
chaldakov@yahoo.com