НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 EVVIVA РАЙНА КАБАИВАНСКА!
Un tributo per Raina

„Да помагам на младите изпълнители,
надарени артистично - такова е
моето задължение и целта на този фонд.”
Райна Кабаиванска
Снимка aleksaginka.blog.bg
„Днес видях Д.Г.” – написал в дневника си Иван Вазов. Когато през 1998 г. за първи път отидох да работя в Института по невробилогия в Рим, написах в електронно писмо до мои приятели: „Днес се срещнах с Р.Л.-М.”
През 2002 г. в Модена, Италия се проведе международен симпозиум, посветен на Р.Л.-М. (Рита Леви-Монталчини) – Нобелов лауреат -1986 за медицина. Знаех, че в този град живее Райна Кабаиванска - prima donna assoluta на съвременната опера. Знаех, че е родена на 15 декември в Бургас, в центъра на града, на улица „Богориди” 4 - че е дете на гимназиална учителка и известен ветеринарен лекар, писател и бохем, който е посещавал „Гражданския клуб” – изискано кафене-ресторант на „Богориди”, където е работил баща ми. Знаех, че след това са живели до храма „Свети  Свети Кирил и Методий”.  И не далеч от морето – „Бургаският плаж е най-силният ми спомен от детството” - след години си спомня тя. И продължава: „Спомням си мъчителните и прелестни часове, когато чаках майка ми да се върне от училището. На площада
полека се утаяваше вечерта... От далеч разпознавах мотоциклета на баща си, купил го беше на старо и имаше необикновен гръмовит характерен глас в общо взето тихия град. Срещу нас беше къщата на Любомир Бодуров, който тогава още не беше певец. Спомням си и вечерите на плажа. Те бяха светли и спокойни вечери от края на лятото. Баща ми имаше много приятели тук... В такава вечер те печаха прясно уловената риба. А в морето съвсем близо, се люлееха дини - така ги изстудяваха”.
Завършва оперно пеене и пиано в Консерваторията в София. Печели стипендия, заминава за Италия и става най-виртуозното belcanto на света - триумфира в нюйоркската опера „Метрополитън“, миланската „Ла Скала”, Виенската опера, Арена ди Верона, Болшой театър, Ковънт Гардън, Карнеги хол, Националната опера в София.... Пет пъти е обявявана за най-популярна личност и два пъти за музикант на годината в Италия. И разбира се - почетен гражданин на Бургас! През 2000 г. Венеция я дарява с Голямата награда "Един живот, посветен на музиката". Президентът на Италия я прави Кавалер на ордена на Италианската Република за гражданска доблест и за изключителен принос в изкуството. 
Знаех и за основания от нея през 2001 г. Майсторски клас в Нов български университет в София, за българо-италианския й проект „Райна Кабаиванска представя свои студенти на международна сцена”. И за Фонда „Райна Кабаиванска”, който дава стипендии на надарени певци в България и чужбина 
Така, през 2002 г. в Модена, като бургазлия имах всичките основания да се опитам да се срещна с Райна Кабаиванска. Но куражът не ми стигна, остана за друг път да напиша „Днес се срещнах с Р.К.” А сега й пожелавам да надмине годините на Рита Леви-Монталчини, които наближават 102!
Д-р Георги ЧАЛДЪКОВ
Бургас-Варна
chaldakov@yahoo.com