НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Позиция:
РЕПЛИКИ-2
Наскоро в “Произход на учените” писах:
- Ръководството на Българската академия на науките (БАН) трябва да бъде предадено в мозъците на най-способните, най-продуктивните учени – реформата да стане на принципа „отгоре-надолу”, защото там „горе” е ахилесовата пета на много български институции, включително университетите и БАН.
Неотдавна американски интелектуалци стояха пред сградата на Конгреса във Вашингтон и питаха всеки сенатор:
- Изпратихте ли сина си във войната в Афганистан?
Д-р Георги Чалдъков
А учени от БАН продължават са се събират пред Народното събрание в София и искат пари за науката - колкото и добре да звучи тяхното „Спрете войната срещу интелигенцията на България!”, сценарият е повече политически (комунистически, про-президентски), отколкото академичен.
На един от протестите, учен от Института по история (на БКП), припомни кратък пасаж от „Илиада”: 
- Ахил, син Пелеев, е най-храбрият в Троянската война. Съдбата обаче написала, че ще бъде убит - затова още като дете, майка му го потопила в една река, за да бъде неуязвим. Но петата му, за която го държала, останала суха и така станала единственото му уязвимо място - стрелата от лъка, изпратена от Аполон,  се забила точно в „ахилесовото сухожилие” и  убила „бързоногия и божествен” войн.
Като чул това, един млад учен написал на стената в Facebook:
- Майките на българските депутати и министри искали децата им да бъдат неуявими - затова още като били деца, ги потопили в близката река. Но главите им, за които ги държали, останали сухи и така станали техните най-уязвими места. От тогава останал изразът „политическа глава” - нейн английски еквивалент е „fathead” (арогантен, егоцентричен човек). 
- Politicians are all fatheads - писа един американски вестник.
- Такива са и онези 44 - може би и повече - сътрудници на ДС в ръководството на БАН - написа в Facebook младият учен.
Д-р Георги ЧАЛДЪКОВ
chaldakov@yahoo.com